Ani Hava Değişiklikleri, Üzümde Rekolteyi Etkileyebilir

Alaşehir Manşet Haber - Hava sıcaklıklarındaki ani değişimler nedeniyle yaşanan rekolte kaybı nedeniyle Salihli'nin afet bölgesi ilan edilmesini istendi.

Reklam
Reklam

 

Salihli’de tarım alanında çözüm bekleyen öncelikli sorunlar bir rapor halinde Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’ye ulaştırıldı. Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, hava sıcaklığının ani değişimleri nedeniyle yaşanan rekolte kaybı nedeniyle Salihli’nin afet bölgesi ilan edilmesini istedi.Bakan Pakdemirli, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklığoğlu ve 365 Oda-Borsa başkanının da katıldığı telekonferansta konu hakkında bilgi verildi.

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası, bölge çiftçisinin öncelikli sorunlarını dört başlık halinde toparladı. Bölge’nin tarımsal üretiminin en önemli kalemini oluşturan Sultaniye cinsi çekirdeksiz kuru üzümde ani sıcaklık farklarından kaynaklanan tane kayıpları konusunda acil çözüm alınmasının önemine vurgu yapılan raporda, Salihli TSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Yüksel imzasıyla şu ifadelere yer verildi:

“Geçtiğimiz günlerde bölgemizde yaşanan aşırı hava sıcaklıklarından dolayı üzüm salkımlarında ve meyve ağaçlarında bazı bölgelerimizde yüzde 35 ile yüzde 50 oranında dökme oluşmuş olup, bu durum TARSİM sigorta kapsamına da girmemektedir. Bu doğal afetin ya TARSİM kapsamına alınması veya Doğal Afet Fonu’ndan üreticilerimizin zararlarının giderilmesini talep ediyoruz.”

Bağlarda stres rekolteyi düşürecek

Mevsim normallerinin çok üstüne çıkan hava sıcaklıkları ve hemen akabinde birden bire soğuma yaşanması, Salihli’de çiftçinin başlıca geçim kaynağı olan üzüm bağlarının strese girerek salkımlardaki tanelerin dökülmesine ve “silkme” olarak tanımlanan sorunun yaşanmasına neden olmuştu.

Bereketli topraklara sahip Gediz Ovası’nda tarımsal gelirin en önemli kalemini oluşturan ve bölgenin ekonomisini direkt olarak etkileyen üzüm üretiminde bu yıl önemli bir oranda rekolte kaybının yaşanması beklenirken, zararın tazmini konusunun tarım sigortası olan Tarsim’in kapsamında yer almamasının üreticiyi büyük oranda mağdur edeceği ifade ediliyor.

Bakandan diğer talepler

Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’ye Salihli tarımıyla ilgili iletilen diğer sorunlar ise pamuk üretiminin desteklenmesi, Yeşilkavak sulama göletinin bir an önce yapılması ve çiftçinin elektrik borçlarının bir yıl süreyle ertelenmesi konusundaki beklentiler oldu. Başkan Yüksel, bu konuda şu bilgileri verdi.

“Bölgemizde ekimi yapılan katma değeri yüksek pamuğum son yıllardaki ürün alım fiyatlarının düşük olması nedeniyle ekim alanlarımız iyice azaldı. Pamuk üreticisine destek ve prim verilerek ürünün tekrar eski günlerine kavuşturulması ve ihraç eder hale gelmemizi bekliyoruz.
Bölgemizin tarımı ve yer altı sularımız için çok önem arz eden Yeşilkavak Sulama Göleti’nin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz.
Bölgemizdeki üreticilerin elektrik borçları nedeniyle su pompalarını çalıştıramadıklarından dolayı yeni yetiştirecekleri ürünlerini sulayamayacakları için ürün kaybı yaşanacaktır. Üreticinin elektrik borçlarının 1 yıl faizsiz olarak ertelenmesini istiyoruz.”

Konular telekonferansta ele alındı

Salihli TSO’nun yanı sıra Türkiye genelindeki 365 Oda ve Borsa’nın da katılımıyla, tarımda çözüm bekleyen başlıca sorunlar Tarım Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katıldığı telekonferansta ele alındı. Salihli TSO Başkanı Yüksel, telekonferansta Salihli’nin tarımsal sorunlarına acil çözüm beklediklerini ifade etti.

salihli ticaret ve sanayi odası salihli tso yönetim kurulu başkanı İbrahim yüksel salihli 2020 üzüm rekolte ani hava değişikliği üzüm rekolte üzüm rekolte