Alaşehir ve Sarıgöl İçin Korkutan Tablo

Alaşehir Manşet Haber - Alaşehir ve Sarıgöl ilçelerinde son yılların en kurak Kasım ayını geçirdik. Aralık ayı başındaki yağışlı günlerde ise Manisa'nın diğer ilçelerine metrekareye ortalama 30 kilogram yağış düşerken Alaşehir'e 5 kilogram, Sarıgöl'e ise 3,8 kilogram yağış düştü. Afşar Barajındaki doluluk oranı ise yüzde 7 oranına düştü.

Reklam
Reklam

 

Soner Vatansever / Alaşehir Manşet Haber - Bölgemiz, mevsim normallerinin altında düşen yağış ve tarım alanlarındaki vahşi sulama nedeniyle son yılların en kurak dönemini yaşıyor. Baraj ve göllerde su seviyeleri hızla düşerken uzmanlar, önümüzdeki süreçte su kıtlığı ve tarımsal kuraklık gelişeceği uyarısında bulunuyor.

En Az Yağış Bölgemize Yağdı

Son yıllarda yaşanan kuraklık tüm ülkeyi etkisi altına almaya devam ederken, Manisa genelinde Aralık ayı başında yağan yağışlar, başta üreticiler olmak üzere herkesi sevindirdi. Ancak, Manisa'nın diğer ilçelerine metrekare başına ortalama 30 kilogram yağış düşerken Alaşehir'e 5 kilogram, Sarıgöl'e 3,8 kilogram ve Kula'ya 3,3 kilogram yağış düştü.

Sırasıyla ilçelere düşen yağış miktarı şöyle oldu:

Yunusemre 46,4 kilogram, Şehzadeler 42,2 kilogram, Turgutlu 37,1 kilogram, Gölmarmara 32, kilogram, Saruhanlı 32,3 kilogram, Demirci 31, kilogram, Kırkağaç 30,5 kilogram, Salihli 27,1 kilogram, Akhisar 23,8 kilogram, Soma 22,6 kilogram, Gördes 22 kilogram, Ahmetli 21,5 kilogram, Selendi 19,9 kilogram, Köprübaşı 19,4 kilogram, Alaşehir 5 kilogram, Sarıgöl 3,8 kilogram, Kula 3,3 kilogram oldu.

MASKİ'den Önemli Kuraklık Açılaması

Alaşehir ve Sarıgöl ilçe sınırları içerisinde, Alaşehir Çayı üzerinde, sulama, içme suyu ve taşkın kontrolü amacı ile 1973-1977 yılları arasında inşa edilen Afşar Baraj Gölünün her yıl azalan su seviyesi bu sene yüzde 7 oranına düştü. Suların çekildiği alanlar tarım arazisine dönerken hem yeraltı hem de yerüstü sularının hızla azalmasının ciddi anlamda tedbirleri gündeme getirebileceğini belirten Manisa Su ve Kanalizasyon İdaresi (MASKİ) Genel Müdürü Burak Aslay, vatandaşlara su kullanımına özen gösterilmesi, israf edilmemesi ve tasarruflu olunması çağrısını yineledi.

“Herkes su kullanımına özen göstermeli”

Su seviyesi yüzde 7 oranına düşen ve Alaşehir ilçe merkezine içme suyu temini ve çevresinde tarımsal sulamada kullanılan Afşar Baraj Gölünde incelemelerde bulunan Genel Müdür Aslay, “Afşar Barajımız şuanda yüzde 7 kapasitede bulunuyor ve arazisinde tarım faaliyetleri başlamış durumda. Afşar Barajımız Alaşehir ilçe merkezinin içme suyunu ve çevresindeki sulama faaliyetlerinin yürütülmesini sağlıyor. Baraj gölünün kapasitesinin düşmesi nedeniyle hem geçtiğimiz yaz Alaşehir ilçemizin içme suyunda hem de tarımsal sulamada sıkıntılar yaşandı. Baraj gölümüzün su seviyesi sürekli düşmekte, yeraltı suları giderek azalmaktadır. Bu nedenle herkesin su kullanımına özen göstermesi, israf etmemesi ve tasarruflu olması çağrısını yineliyorum” diyerek vatandaşları su kullanımında tasarruflu olmaya davet etti.

“Böyle devam ederse önemli tedbirler alınması gerekli”

Yeraltı ve yerüstü sularının hızla azaldığına dikkat çeken Aslay, “Yağışların azalması, yeraltı ve yerüstü kaynaklarının bu oranlara düşmesi önümüzdeki yaz Manisa’daki tarımı olumsuz yönde etkileyeceği açıktır. Ümit ediyoruz ki bu kış inşallah bol yağışlı olarak geçer ve önümüzdeki yaz bu sıkıntıları yaşamayız. Ancak bu sıkıntıları yaşamaya devam edersek önemli tedbirlerin alınması gerekmekte. Yeraltı ve yerüstü sularının alarm vermeye başlamasıyla tüm illerimizde bir hareketlenme başladı. En son Çanakkale ilimizde Çanakkale Belediyesi birçok önlem almaya başladı. Suların belli miktarda verilmesi, merdiven yıkanması, araç yıkanması, halı yıkanması gibi faaliyetlerin yasaklanması gibi önlemler alınmaya başlandı. Tabii ki bu kuraklık bu sıkıntı devam ederse tüm illerde benzer açıklamaları görmemiz mümkündür” dedi.

Aşağıda Afşar Barajı'na ait son görüntüler ile Ülke geneli kuraklık haritası yer almaktadır.





afşar barajı avşar barajı alaşehir baraj sarıgöl baraj alaşehir haber sitesi