Alaşehir Ovası'nda üzümleri kurutma zamanı

Soner VATANSEVER / Alaşehir Manşet Özel Haber -  Dünyaca ünlü Sultaniye üzümünün başkenti Alaşehir'de üreticilerin bağlardan kestikleri üzümler, kurutma alanlarına serilmeye başlandı. Üzümlerin kurutulma işlemlerinin başlamasıyla ovada renkli görüntüler oluşurken, üzüm üreticileri ise çalışacak insan bulamamaktan dert yakındı.

Alaşehir'de yaklaşık 200 bin dekar alanda Manisa il genelinde ise 807 bin 387 dekarlık alanda yaklaşık 50 bin aile, bağcılıktan geçimini sağlıyor. Türkiye'deki kurutmalık üzümün yüzde 85'i, sofralık üzümün yüzde 20'si Manisa'da üretiliyor. Bu bağlardan üretilen on binlerce ton çekirdeksiz kuru üzüm, Hollanda, Almanya ve İngiltere başta olmak üzere 100'e yakın ülkeye ihraç ediliyor. Manisa'daki bağlarda Ağustos ayı itibariyle yoğun hasat temposu üzümlerin kesilmesiyle başlıyor. Kuruması için serilmesinin ardından kuruyan üzümlerin savrulması ve çuvallanması işlemleriyle de süreç son buluyor.

Mesai sabah 05.30'da başlıyor 

Alaşehir’de sabah 05.30'da ilçenin belirli noktalarında toplanan üzüm işçileri servis veya traktörler ile üzüm bağlarına götürülüyorlar. Sabahın ilk ışıklarıyla bağlardan toplanan yaş üzümler, metrelerce uzunluktaki sergilere seriliyor. Serim işleminin ardından potasyum ve zeytinyağlı karışım bulunan püskürtme cihazları ile üzümlerin tamamı şerbetlendirilerek kurutulmaya bırakılıyor. Yaklaşık iki hafta boyunca sergilerde kurutulan üzümler iç ve dış piyasaya satışa hazır hale getiriliyor.

Üzüm üreticileri; "Çalıştıracak işçi bulamıyoruz"

Alaşehir’de yaklaşık 200 bin dekarlık alan üzerinde yapılan üzüm üreticiliği ile  binlerce aile geçimini sağlıyor. Ciddi bir insan emeği gerektiren üzüm üreticiliğinde özellikle son yıllarda işçi bulmak en büyük sorunlardan biri haline geldi. Uzun yıllardır üzüm üreticiliği yapan Hasan Türk isimli üzüm üreticisi hasat zamanı işçi bulmanın en stresli işlerin başında geldiğini belirterek; "Alaşehir'de üzüm hasadı Ağustos ayı ile başlar Eylül ayının sonuna kadar devam eder. Genelde herkes Eylül ayının başlarına kadar üzümünü kesip kaldırmak ister. Çünkü Eylül ayının sonlarına doğru yağmur yağma riski oluyor. Bunu düşünerek genelde herkes bir anda üzümünü kesip bu kaygıyı üzerinden atmak istiyor. Burada da kesi ve kelter için çalıştıracak insan bulma sorunu ile karşı karşıya kalıyor insan. Genelde herkesin üzüm kesim tarihleri birbirine yakın olduğu için işçi bulmak zor oluyor. Bağı olmayan vatandaşlar da iş için genelde üzüm işletmelerini tercih ediyorlar. Hal böyle olunca da bağlarda çalıştıracak işçi bulunamıyor" ifadelerini kullandı.

alaşehir üzüm kuru üzüm kuru üzüm sergi üzüm sergisi