Alaşehir'li oto tamir ustası Osman Özçelik: "Araçlarda LPG tanklarının kullanım ömrüne dikkat edilmeli"

Soner VATANSEVER / Alaşehir Manşet Haber - Alaşehir'de yaklaşık 15 yıldır oto tamir ustalığı yapan Osman Özçelik, LPG'li araçların tanklarının 10 yıllık kullanım ömrü bulunduğunu, bu süreyi tamamlayan tankların değiştirilmesi gerektiğini belirtti. Aracın motor sağlığı ve en önemlisi de araç kullanıcılarının can güvenlikleri için ömrü tükenen tankların muhakkak değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Alaşehir'de Atatürk Sanayi Sitesi'nde oto tamir ustalığı yapan Osman Özçelik, LPG'li araçların dönüşümünde kullanılan tankların kullanım ömrünün 10 yıl olduğunu LPG'nin korozyon etkisi göz önünde bulundurularak bu sürenin belirlendiğinden, ömrü dolan tankın değiştirilmemesi durumunda patlama riski oluşturduğunu belirterek, "Kullanım ömrü dolan tankların ve diğer gerekli tüm tadilatların yetkilendirilmiş otogaz dönüşüm firmaları tarafından değiştirilmesi gerekir. Değiştirilmeyen her tank, pimi çekilmiş bomba özelliği taşımaktadır. Bu nedenle ömrünü tamamlamış LPG tanklarının kullanımı halkımızın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmaktadır. Değişim olmazsa patlama ve kaçak riski bulunuyor. Ancak sadece LPG tankı ile iş bitmiyor. Sistemin diğer parçalarının da bakım ve değişimi zamanında yapılmalı" dedi.

"Yakıt Tasarrufu İçin LPG Tercih Ediliyor"

Günümüzde artan akaryakıt fiyatları sonrası vatandaşlar yakıt ekonomisi için benzin yerine LPG’li araç tercih ettiğini belirten Özçelik, "Benzinli bir araçta LPG kullanımı, ortalama olarak %40 tasarruf sağlıyor. LPG yakıt sistemi bazı marka model otomobillerde fabrika çıkışı olarak bulunabildiği gibi, genelde otomobillere sonradan montajlanıyor. LPG sistemine sahip otomobillerde diğer araçlardan farklı olarak LPG sistemi bakımı da yapılması gerekiyor. LPG sisteminin bakımları zamanında yapılmadığında fazla yakıt tüketimi, motorun düzensiz çalışması gibi durumlarla karşılaşılabiliyor. Genel olarak araçların bagaj bölmesine monte edilen LPG tanklarının birden fazla çeşidi bulunabilir. 3-4 mm kalınlığındaki saç bir tanka basınçlı gaz doldurulması ile oluşturulan LPG tanklarının belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekir. Bakımı yapılmayan, kontrolleri ihmal edilen ve uzun süre boyunca değiştirilmeden kullanılan LPG tankları sürücü ve yaya güvenliği açısından büyük risk oluşturur. Bu nedenle LPG tank değişimi belirli aralıklarla yapılması gereken bir işlemdir. LPG tanklarının değişimi sadece yetkili şubeler tarafından yapılabilir. İlgili bakanlıklar tarafından verilen LPG tankı değiştirme yetkisine sahip olan tamirciler ve otogazcılar LPG tanklarını standartlara ve kurallara uygun bir şekilde değiştirebilir. Ömrü dolan, belirli aşamalarla çıkarılan LPG tankı artık kullanılamaz durumdadır. Çıkarılan gaz tankının yerine yeni ve kullanıma hazır bir LPG tankı monte edilir. LPG tanklarının kullanılma süreleri belirli aralıklarla sınırlanmıştır. Bu gaz tanklarının bir son kullanma tarihi bulunur ve bu tarih tankın üzerinde yer alır. Silindir ve simit LPG tankı son kullanma tarihleri tankın üzerine, belirli bölgelere yerleştirilir. Sürücünün bu tarihlere dikkat ederek kullanmaya devam etmesi gereklidir" ifadelerini kullandı.