Alaşehir'li Kadınlar Şifa Deposu Tarhana İçin Kolları Sıvadı

Alaşehir Manşet Haber - Alaşehir'de kadınların kış mesaisinde turşu, salça, ev usulü dondurulmuş ürünler ve reçellerin ardından şimdi de sıra kış aylarında sofraların vazgeçilmezi şifa kaynağı tarhanaya geldi. İlçede özellikle köylerde kadınlar tarafından ev yapımı tarhana üretimine başlandı. Tatlı ve acı biberlerle hazırlanan doğal tarhanalar iyice yoğurulduktan sonra 25-30 gün kurumaya bırakılacak ve sonrasında sofralardaki yerini alacak. 

Alaşehir'de Ağustos ayı ile birlikte başlayan kışlık hazırlıklarında salça, turşu, reçel gibi ürünlerin ardından şimdi sıra sofraların vazgeçilmezi tarhanaya geldi. İlçede yaşayan kadınlar kırmızı biber, soğan, nane, domates gibi ürünleri öğütücüden geçirerek işe başlıyor. Tüm malzeme un ve maya ile leğenlerde yoğurulup hamur haline getirildikten sonra 21 gün bekletiliyor. İstenilen kıvama gelen hamur, kadınlar tarafından küçük parçalar halinde koparılarak çarşaflar üzerine serilip, gölgede kurumaya bırakılıyor. Kuruyan tarhanalar ufalandıktan sonra elekten geçirilerek tüketime hazır hale getiriliyor. Tarhananın hazırlanmasının yaklaşık üç hafta sürdüğünü belirten Zeliha Erbil, "Kırmızı acı ve tatlı biberlerden tarhanamızın içerine, kırmızı biber, domates, nane, soğan, sarımsak ve zeytinyağı katılarak önce iyice pişirilir. Bir hafta bu şekilde bekletilir. Daha sonra bekletilen karışımın içerisine buğday unu, tereyağı ve yoğurt katılarak karılır. Bir haftada iyice mayalanması beklenir. Kıvamına geldiğinde temiz bezler üzerine kaşık, kaşık güneşte kuruması için bekletilir. Kuruyunca da ellerimizle avuçlayıp, elekten geçirerek elenir. Bu kez de gölge bir yerde elenen tarhananın üzerine temiz ince örtü ile örterek son kuruması yapılarak cam kavanozlara katarak kışın tüketmekteyiz" dedi.

Evde tarhana nasıl yapılır? Ev yapımı tarhana tarifi!

Alaşehir'de özellikle kış aylarında sofraların sevilen lezzetlerinden biri olan tarhana, Orta Asya’dan gelen Türklere dayanan bir yemektir. Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde yaygın olarak yapılmakta ve kurutulmakta olan tarhana, özellikle kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerden biri olma özelliğine sahiptir. Ev hanımlarının da yakından takip ettiği tarhana yapımı merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki evde tarhana nasıl yapılır? Ev yapımı tarhana tarifi nasıldır?
•    Yarım kilo nohut (haşlanmış),
•    5 kg un,
•    1 kg domates,
•    1 kg yoğurt,
•    1 kg kuru soğan,
•    1 kg kırmızıbiber,
•    1 demet nane,
•    Yarım demet maydanoz,
•    3 yemek kaşığı tuz.
Öncelikle domates, biber, soğan, taze nane ve maydanoz yıkanarak ince ince doğranır. Ardından 1 litre su doğranmış malzemelerin üzerine eklenir. Malzemeler güzelce yumuşayıp ezilecek kıvama gelene kadar pişirilir. Daha sonra haşlanmış nohut eklenir ve blender ile ezilir. Ezilen malzemeler süzgeçten geçirilir. Tüm karışım bir yoğurma kabına alınır, yoğur ve tuz da ilave edilerek karıştırılır. Karışıma elenmiş un eklenir ve katı bir hamur elde edilir. Cam ya da çelik bir kaba alınan hamur üzeri kapatılarak 6-7 gün bekletilir. Bekleme süresine göre ekşime derecesi de artacaktır. Bekleme süresi boyunca her sabah, öğle ve akşam hamur karıştırılır. Sulanma durumunda un ilave edilebilir. 6-7 günlük süre dolunca yağlı bir kağıt üzerine küçük parçalar şeklinde dökülür. Kuruduktan sonra daha da ufalanarak kevgirden geçirilerek gölge bir alanda daha da kuruması için bekletilir. Ardından kavanozlara veya plastik şişelere konulan tarhana hazır hale geliyor.

alaşehir tarhana tarhana nasıl yapılır evde tarhana nasıl yapılır tarhananın faydaları tarhana