Alaşehir'in Nefis Siyah Üzüm Pekmezi

Alaşehir Manşet Haber - Alaşehir'de bağ bozumunun başlamasıyla özenle toplanan üzümlerin saatlerce kazanlarda kaynatılmasıyla elde edilen pekmez, kahvaltı sofralarını şenlendiriyor.

Reklam
Reklam

 

Soner Vatansever - Alaşehir Manşet Haber - Alaşehir bağlarında özenle yetiştirilen üzümler, asırlardır geleneksel yöntemlerle pekmeze dönüştürülüyor. Horzumkeserler Köyü’nde çiftçilerin hiçbir katkı maddesi kullanmadan büyük emeklerle yetiştirdiği üzümlerin pekmeze dönüştürüldüğü lezzet yolculuğu başladı. 

Horzumkeserler Köyü’nde yıllardır üzüm yetiştiriciliği yapan Dursun Akkoyun, yapmış olduğu lezzetli pekmezleri ile bu günlerde herkesin dilinde. Şifa kaynağı olan siyah üzüm pekmezinin zahmetli yapılışını sizlere haberimizde aktaracağız. Tüketici için şifa kaynağı olan pekmez, üretici için de bir o kadar zor ve zahmetli...

Odun Ateşinde Kaynatılan Pekmez

Pekmez yapımı için hazrılıkların günler öncesinden başladığını belirten Çiftçi Dursun Akkoyun,"Öncelikle dağlardan odun keserek pekmez yapacağımız alana taşırız. Pekmez yapımından bir gün önce bağlardan özenle seçtiğimiz üzümleri keseriz. Kestiğimiz üzümleri yıkayarak pekmez yapmaya hazır hale getiririz. Yıkadığımız üzümleri keselere doldurarak ezer ve suyunun çıkmasını sağlarız. Bu aşamada işin püf noktası pekmez toprağıdır. Bu toprak pekmezin mayalanmasını ve aromasını oluşturur. Yani pekmezin olmazsa olmazıdır.

Bu işlemlerden sonra mayalanan üzüm suları önce kazanlarda kaynatılır ve dinlenmeye alınır. Dinlenme aşamasından sonra tava denilen büyük kazanlara aktarılır. Bu aşamadan sonra tekrar kaynatılır. Bu süreç pekmez yapındaki son önemli aşamadır.

Yapılan son kaynatma işlemine dikkat edilmelidir. Bu süreçte pekmez fazla kaynatılırsa tadı bozulur, yanığımsı bir tat verir. Az kaynatıldığında ise pekmez yoğunluğu az olur ve çabuk bozulur" dedi.

Siyah Üzüm Pekmezi Tam Bir Şifa Kaynağı

Siyah üzüm pekmezini faydalarının saymakla bitmediğini ifade eden Akkoyun; "Pekmez öncelikle vücudu virüslere karşı dirençli hale getirir. Kabuk ve çekirdekleri bağırsak metabolizmasını hızlandırır. Cildin taze ve temiz bir görünüm almasını sağlar. İçerdiği bioflavonoidler sayesinde C vitamini aktivitesini arttırır. Tüm bunların yanında vücuda enerji verir ve iştah açar" ifadelerini kullandı.

kara üzüm pekmezi faydaları kara üzüm pekmezi nasıl yapılır İyi pekmez nasıl anlasilir üzüm pekmezi nasıl yapılır pekmezin faydaları nelerdir