Alaşehir'in 'En İyi Kirazı' seçildi

Alaşehir Manşet Haber - Alaşehir’de en güzel kiraz seçildi. Festival Eski Belediye binası önünden Alaşehir Belediyesi Bando takımı eşliğinde yürüyüşle başladı. Katılımcılar, bando eşliğinde cadde boyunca yürüyerek, Çarşı Meydanı’nda kurulan kiraz yarışma alanına geldiler. En güzel kiraz yarışmasında üreticiler, girdi maliyetlerinin çok yüksek olmasından şikayetçi oldular. 

Alaşehir Uluderbent Kiraz Festivali kutlamalarında en güzel Kiraz yarışmadı yapıldı. 41 Kiraz üreticisinin katıldığı en güzel Kiraz  yarışmasında Adem Çakır’ın kirazı birinci seçildi. Jüri üyeliğini Pia Üzüm İşletmesi Ziraat  Mühendisi Dr. Atiye Gizem Gözenç,  Ziraat Mühendisi Raşit Köşlü, Ticaret Borsası Ziraat   Mühendisi Süleyman Yüksel,  Ziraat Mühendisi Hüseyin Çıldır,  Koç A.Ş işletme sorumlusu Okan Kökten yaptılar. Renk, kalibre, sap kuvveti, meyve sertliği, tat , meyvenin şekli alanlarında değerlendirilen yarışmaya 41 Kiraz üreticisi katıldı. Yarışmalar sonunda Adem Bakır birinci oldu. Şevket Çapkın, Cansu Karakuyu, Mustafa  Ali Kavcı , Serdar Kürüyüz, Adem Aslan ve Damla Eroğlu sırasıyla ilk altı sırayı paylaştılar. Yarışmada iki kişi 6.lığı paylaştı. Yarışmada birinciye tam, ikinciye yarım, üçüncüye çeyrek altın verilirken, diğer 4 yarışmacı   ya zirai aletler hediye edildi. Belediye başkanı Ahmet Öküzcüoğlu yarışmaya katılan tüm çiftçilere yelek hediye etti. Beş dekarın altında arazisi olan 500 çiftçiye 30’ar litre mazot desteği verdi. Festivale katılan Turgutlu belediye Başkanı Çetin Akın, birinci olan Adem  Bakır’a 100 litre mazot hediye etti. Festival Uluderbent Mahallesi eski belediye binası önünden bando eşliğinde yürüyüşle başladı. Davetliler yürüyüş yaparak çarşı meydanında kurulan En Güzel Kiraz yarışma alanına geldiler.

Alaşehir Belediye başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, bizim Alaşehir yöremizin üzümünü, yaprağını, ekmeğini, maden suyunu ve kirazını marka yapmak ve yöresel ürünlerimizi ön plana çıkartmak için çalışıyoruz. Bu günde Uluderbent Mahallemizde  el emeği göz nuru,  kirazlarımız podyumda yerlerini aldılar. Hepsi birbirinden güzel benim gözümde hepsi birinci,çünkü o sizin kıymetli ellerinizle emeklerinizle dantel işler gibi topladınız  ve bu ürünleri sofralarda yer buldurmak için çalışıyorsunuz, dedi. Fiatlardan memnunu musunuz sorusu üzerine üreticiler “ Hayır  bir kilo kiraz bir kilo mazot almıyor “ deyince, başkan bundan sonra inşallah iyi fiatla satarsınız, dedi. 

Kiraz üreticisi İdris  Topal, kiraz üreticisi olarak maalesef bu sene çok buruk bir yıl geçiriyoruz. Geçen sene 60-70 liradan açılan piyasa bu sene 40-50 liradan açıldı. Maliyetler üç katı arttı.Kiraz en az 100 lira olması gerekiyordu. Ama 40-50 lira gibi fiatlarla açıldı, şu anda 20 liraya düştü.  Üretici mağdur, üretici üzgün, dedi. 

En güzel kirazı yetiştiren Adem Bakır, kimyasal gübre kullanmıyorum,  göktaş ve ilaç uygulamasını zamanında yapıyorum. Susuz yetişiyor, bir kilo kirazımız bir litre mazot almıyor. Fiatlar çok düşük maliyetler yüksek, ilaç , gübre maliyetleri yüksek, dedi. 
Belediye başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, bir kilo kiraz bir kilo mazot almıyor, ayrıca toplama maliyetleri çok yüksek, dedi. 

Alaşehir kaymakamı Abdullah Uçgun, Alaşehir deyince akla üzüm gelir, ancak burada üzümle birlikte aynı zamanda kiraz akla gelir.  Tabi ki bu tür festivallerin en önemli özelliği hem yörenin , hem de ürününün tanıtılmasıdır.  Bu festivallerin hem ilçemizin hem de ilçemizde üretilen ürünlerin adının duyurulmasında çok büyük bir önemi var. Önümüzdeki yıllarda da mahallemizi  kiraz üretim merkezi olur  diye düşünüyorum. Alaşehir kiraz denince akla gelen ilçelerden birisi olacaktır.  Bu konuda bizler kamu olarak, elimizden geleni yapacağız.  Vatandaşlarımızda bizim bu desteklerimizle daha iyi, daha kaliteli ürün yetiştirecekler, dedi. 

Uluderbent Mahallesi’nde düzenlenen Geleneksel Kiraz Festivaline Alaşehir kaymakamı Abdullah Uçgun, Alaşehir Belediye başkanı Ahmet Ahmet Öküzcüoğlu,  CHP Manisa milletvekilleri Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu, Bekir Başevirgen, Turgutlu Belediye başkanı Çetin Akın, Manisa Büyükşehir Belediyesi Alaşehir Muhtarlık İşleri Şube Müdürü Himmet Güneş, sivil toplum örgütleri ve vatandaşlar katıldılar.

alaşehir festival alaşehir kiraz alaşehir uluderbent