Alaşehir'e bir Yılda 23 bin Turist Geldi

Alaşehir Manşet Haber- Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü'nün 2019 yılı verilerine göre Alaşehir'de yer alan tarihi eserleri 23 bin 280 kişinin ziyaret ettiği belirtildi.

Reklam
Reklam

 

Soner Vatansever / Alaşehir Manşet Özel Haber - Alaşehir’de, Antik Philedelphia kentinin akropolü durumunda olan Toptepe düzlüğünde bulunan tapınak kalıntıları ve yine Toptepe’nin kuzey eteklerinde bulunan tiyatro, Bizans döneminde yapılmış olan surlar ve doğu kapısı ile M.S VI. Yüzyıla ait St. Jean Kilisesi, Alaşehir'deki en önemli eserler arasında yer aldığını belirten Salihli Turizm Derneği Başkanı Tarihçi Mehmet Şahin, Havarilerden Loannes adına yapılan St. Jean Kilisesi Ege bölgesindeki Hıristiyanlığın ilk çağlarına ait 7 kiliseden birisi olduğunu söyledi.

  “Philedelphia kentinde yer alan tarihi eserleri 23 bin 280 kişinin ziyaret etti”

İncil’in vahiy bölümünde adı geçen ve kendilerine mesaj gönderilen yedi kilise Smyrna, Pergamon, Thyatira, Sardes, Philadelphia, Laodicia ve Ephesus Kiliselerinin Hıristiyanlığın ilk kiliseleri olarak kabul edildiğini belirten Salihli Turizm Derneği Başkanı Tarihçi Mehmet Şahin” Bu kiliselerin hepside Anadolu da olup, üç tanesi Sardes, Philadelphia ve Thyatira Manisa ili sınırları içerisinde yer alan ve inanç turizmi kapsamında ziyaret edilmektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü’nün 2019 yılı verilerine göre antik Philedelphia kentinde yer alan tarihi eserleri 23 bin 280 kişinin ziyaret ettiği belirtilmektedir” dedi.

“Bu kiliseler Hıristiyanlığın ilk kiliseleri olarak kabul edilir”

Şahin,”Buradaki kilise sözcüğü kiliseden ziyade cemaat anlamındadır. İncil’in ilk bölümü yeni ahit olarak bilinir. Son bölümünde küçük Asya havarisi olarak bilinen “Havari Yuhanna” nın vahiylerini bildirir ve bu kısımda Dünyanın sonu, kıyamet günü kavramlarından söz edilir. Bu kitapta geçen ve kendilerine mesaj yollanan Yedi kilise Türkiye içerisindedir. Bu kiliseler Hıristiyanlığın ilk kiliseleri olarak kabul edilir. Kutsal kitabın son kısmı “Yuhanna’nın Apokalips’i diye tanınır. Bazı durumlarda bu “apokalips” sözcüğü kıyamet günü ile eş anlamlı kullanılır. Bu bölümde kullanılan simgelerde ilginçtir. Yedi kollu şamdan aslında Musevi simgesi olmakla birlikte burada Küçük Asya’nın yedi kilisesini yedi yıldız da bu kiliselerin meleklerini ya da kilise rahiplerini belirtir. Hz. İsa, havari Yuhanna’ya görünür ve 7 kiliseye ulaştırmak üzere mesajlar verir.

Anadolu da Yedi Kilise M.S 53-56 tarihlerinde misyoner Pavlus Efes kentine gelmiş ve kaldığı süre içerisinde yörede Hıristiyanlığın yayılması için çalışmalar yapar. Bu çalışmalar sonucu ise Hıristiyanlık dininin ilk yedi kilisesi kuruldu. Yedi kilise, Roma İmparatorluğu döneminde kurulmuştur. Bu yedi kilise kurulduğu yerin Roma dönemindeki adıyla anılır. Efes –Selçuk (Ephesos) , İzmir (Smyrna) , Bergama (Pergamon ) , Salihli (Sardes ) , Alaşehir (Philedelphia) , Denizli ( Laodikeia) , Akhisar ( Thyateira) Hıristiyanlığın yasak olduğu dönemlerde ilk Hıristiyanların gizilice toplanıp ibadet ettikleri dönemlerden daha sonra birer kilise kurulmuştur. Yuhanna kaynaklarına göre; Hz İsa tarafından çeşitli emirler vahy olmuştur. İsa, ona ‘Bu dediklerimi yedi kilisenin meleklerini yaz ‘ demiş, vahiyde sık geçen ‘yedi yıldızın yedi melekleri ‘, ‘yedi şamdan’ın’ yedi kilise olduğu inanılmaktadır dedi.

“Bu yedi kilisenin de Türkiye’de olması çok büyük bir avantajdır”

Bu yedi kilisenin de Türkiye’de olmasının çok büyük bir avantaj olduğunu belirten Şahin,” İnanç turizmi açısından turist çekmektedir. Alaşehir St. Jean Kilisesi İncil'de adı geçen yedi kiliseden biridir. Çoğu kaynakta “Philedelphia church” diye de bahsedilir. Alaşehir sınırları içerisinde yer alır. Yuhanna’nın yazısında şehrin konumuyla ilgili dikkat çeken başka bir durum şudur. Bugünkü Alaşehir adıyla bilinen Philedelphia, Sart’ın 50 km kadar güneydoğusunda, geniş bir volkanik ovanın kenarında kuruluydu. Bu sayede Alaşehir ovaları çok verimli ovalar olmuştur. Alaşehir antik kentten bugüne kadar bağcılıkla ün kazanmıştır” dedi                                      

“Alaşehir’de depremin izleri daha yoğundur”

Alaşehir’de depremin izleri daha yoğun olduğunu belirten Şahin,” İ.S 17’ de Sart’ın yanı sıra on iki şehirde korkunç deprem in sarsıntısı Philedelphia'da yıllar sonra bile hissedilimiş, şehir büyük hasar görmüştür. Diğer yerlere göre; buradaki depremin izleri daha yoğundur. St. Jean Kilisesinden günümüze çok az kalıntı kalmıştır. St. Jean Kilisesi’nin Mimari Yapısı Philedelphia'da (Alaşehir) meydana gelen şiddetli yer sarsıntılarından dolayı çok tahrip olmuştur. Bu kent de İ.S. 17. ve 23. yüzyıllarda yıkılmış ancak Roma İmparatoru Tiberius tarafından yeniden inşa edilmiştir. Kilise, meydana gelen çok sayıdaki sarsıntının etkisiyle zarar görüp tarihsel süreç içinde çatısı tamamen yıkılıp yok olmuştur. Altı paye (fil ayağı ) üzerine kurulan yapıtın bugün sadece üç tanesi ayakta kalmıştır. Payelerin 5 metre yükselliğindeki fresk havari porteleri tahrişler nedeniyle zor görülmektedir. Doğuya düşen paye duvarında Meryem ana önünde ayin yapan bir grubun renkli tablosu da yine tahrişler nedeniyle zor seçilebilmektedir. Kilise, günümüzde zaman zaman restore edilmektedir” dedi.

philadelphia günümüzde neresidir? philadelphia nasıl bir yer? philadelphia hangi şehirdir? philadelphia ne demek philadelphia (alaşehir) philadelphia günümüzdeki adı st. jean kilisesi st jean kilisesi (alaşehir) st.jean kilisesi nerede