Alaşehir'den Bir Çok İnsan Olaya Şahit Oldu

Alaşehir Manşet Haber - Dün akşam Alaşehir ve Salihli'de yaşayan vatandaşlar bir ışık hüzmesinin düştüğünü fark etti. Bahsi geçen ışığın Salihli'ye düşen bir göktaşı olduğu iddia edildi.

Reklam
Reklam

 

Soner Vatansever-Alaşehir Manşet Haber - Ege Bölgesi'nde birçok ilde görülen ve Alaşehir ilçesinde de fark edilen ışık hüzmesi sonucu Salihli'ye bağlı Tekelioğlu ve Pazarköy Mahalleleri arasındaki sazlık alanda yangın çıktı.

Salihli Pazarköy Mahallesi sakinleri, şimşek çakar gibi ışık gördüklerini bu ışığın ardından Salihli Marmara Gölü yakınlarında bulunan sazlık alanda yangın çıktığını ifade ettiler.

"YOĞUN BİR IŞIK HUZMESİ GÖRDÜK"

Salihli'de meydana gelen olay Alaşehir'den de belirgin bir şekilde görüldü. Şimşek çakar gibi bir ışık gördüklerini ifade eden ilçe sakinlerinden Müşerref Karateke, "Eşim ile birlikte akşam yemeğinden sonra evimizin balkonunda oturuyoruk. Saat 21:35'de Salihli istikametine doğru havada belirgin bir parlaklık gördük. Eşim de ben de ne olduğunu anlamaya çalıştık. O kadar yoğun bir ışık saçıyordu ki ne olduğunu çözemedik. Saniyeler içerisinde sanki yıldız kayıyormuş gibi gözden kayboldu bir anda. Sonradan olayın yaşandığı bölgede geniş bir alanda yangın çıktığını öğrendik" ifadelerini kullandı. 

Meteor Nedir? Meteor Nasıl Bir Taştır? Meteor Düşmesi Nasıl Oluyor?

Gök taşı ya da meteorit, uzaydan Dünya yüzeyine düşen maddelerin genel adıdır. Meteorit düşen nesnenin katı bir kalıntısıdır. Bu nesnekuyruklu yıldız, asteroit veya meteordur.

Uzayda gezen göktaşları dünya atmosferine girdikleri zaman meteor olarak adlandırılıyor. Bunların bir kısmı atmosferde yok olup giderken, bir kısmı ise meteorit olarak yeryüzüne düşüyor. Türkiye'de geçtiğimiz günlerde Ağrı, Erzincan, Erzurum, Van, Trabzon, Artvin gibi illerde meteor görüntüleri kaydedildi. Çok değerli bir taş olan meteoritler vatandaşlar tarafından arazilerde arandı. Türkiye’de, Ağrı, Erzincan, Erzurum, Van, Trabzon, Artvin dahil bazı şehirlerde kayda giren ve gök taşı (meteor) olduğu iddia edilen görüntülerin ardından bazı vatandaşlar harekete geçti. Arazi ve ormanlık alanlarda düştüğü iddia edilen gök taşı ya da parçalarını aradılar.

Astreoid, Göktaşı, Meteor Nedir? 

Uzay'da içinde yaşadığımız galaksinin oluştuğu dönemde kalma kayaç ve metal parçaları bulunur. Çeşitli büyüklükte ve şekilde bulunan bu cisimlere asteroit denir. Uzay boşluğunda milyonlarca astreoit olduğu gök bilimcilerce söyleniyor. Astreoit veya kuyrukluyıldız gibi gök cisimlerinden kopan parçalara da göktaşı adı veriliyor. Peki meteor nedir? Meteor ise dünya atmosferine giren göktaşlarına denir. Göktaşları bazen dünya atmosferine girer ve küçük olanlar yanarak yok olur. Yanarak yok olmayan meteorlar ise yeryüzüne ulaşır. Yeryüzüne ulaşan bu meteorlara da meteorit denir. Dünya atmosferine ortalama olarak yılda birkaç bin meteor girer. Ancak bunların, beş yüz kadarı buharlaşmadan yere meteorit olarak düşer.

Meteoritler çok değerli jeolojik örneklerdir. Çünkü insanlı ya da insansız uzay araçlarının henüz uzayda gidemediği gökcisimlerinin yapısı hakkında bilim insanlarına doğru veri sağlarlar. Meteoritlerin birçoğunun kaynağı Mars’la Jüpiter arasındaki Asteroit Kuşağıdır. Büyük gökcisimlerinin kütleçekim etkileri ve diğer göktaşları ile çarpışmalar, bu parçacıkların yörüngelerinin değişmesine ve Dünya’ya çarpmalarına neden olabiliyor. Dünya üzerinde ayrıca kaynağı Ay ve Mars olan meteoritler de bulunmaktadır.



 


manisa göktaşı salihli göktaşı salihli meteor manisa meteor