Alaşehir'de yeni jeotermal sondajlarına Danıştay'dan da ret kararı geldi

Alaşehir'de Kemaliye ve Toygar köyleri arasındaki tarım arazileri üzerinde yapılması planlanan jeotermal kaynak arama kuyularına verilen "ÇED gerekli değildir" kararının iptali Danıştay tarafından onandı. Mahkeme, projedeki eksikliklerin firma tarafından giderilmesi durumunda bile ÇED sürecinin işletilip işletilmemesi konusunun idarece değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Danıştay ayrıca, Sarıgöl'deki benzer bir projenin de ÇED sürecinin iptalini onadı.

Reklam
Reklam

Alaşehir Ziraat Odası tarafından üzüm bağları başta olmak üzere tarımsal üretime zarar verdiği gerekçesiyle jeotermal enerji santrallere (JES) karşı çıktığı Alaşehir’de Danıştay’dan çiftçileri sevindiren kararlar çıktı.

Yerel mahkemenin, Manisa’nın iki ilçesinde açılmak istenen jeotermal kaynak arama projeleri ile ilgili ÇED iptal kararı Danıştay tarafından onandı. 

Kararla ile birlikte Enerjeo Kemaliye Enerji Üretim A.Ş.’nin Alaşehir’in Kemaliye ve Toygar köylerinde hayata geçirmek istediği 4 adet sondaja dayalı jeotermal kaynak arama projesinin ÇED kararlarının iptali kesinleşmiş oldu. 

BİLİRKİŞİLER OLUMSUZ GÖRÜŞ BELİRTMİŞTİ

Yargılama sürecinde yapılan bilirkişi keşfi sonrası hazırlanan raporda, etkinliğin bulunduğu yerin jeolojik ve hidrojeolojik özelliklerinin hemen hemen hiç tanımlanmadığı, proje tanıtım dosyası ekibinde jeoloji mühendisi de bulunmadığı tespitine yer verilmişti.

Bilirkişi raporunda, jeotermal kuyularında meydana gelebilecek bir kaza ya da atık su sızdırma gibi bir durumda, yeraltı su kuyularının ve bağ bahçe tarımsal ürünlerinin olumsuz yönde etkilenebiliceğine dikkat çekilmişti.

Raporda, firmanın hazırladığı proje tanıtım dosyasının jeofizik, biyolojik, ziraat ve çevre mühendisliği gibi alanlardaki eksiklikleri de ortaya konulmuştu.

Davalı Bakanlık ise bilirkişi raporuna itiraz etmiş, Alaşehir ve civarında bulunan jeotermal faaliyetler nedeniyle üzüm üretiminin azalmadığını, tam tersine her yıl artış gösterdiğine yönelik iddialarını TÜİK verilerini göstererek ileri sürmüştü.

DANIŞTAY TARIMA VE SUYA DİKKAT ÇEKTİ 

Manisa 1. İdare Mahkemesi, bilirkişi raporundaki görüşleri kararına dayanak alarak projeye verilen "ÇED gerekli değildir" kararını iptal etmişti.

Bu kararı Danıştay'da temyiz eden Manisa Valiliğinin temyiz başvurusunu yerinde bulmayan Danıştay 4. Dairesi, yerel mahkemenin kararını onadı.

Danıştay, kararında, "projenin uygulanacağı saha, sahanın tarım arazileri ile su havzalarına yakınlığı ve tarımsal coğrafya bir bütün olarak değerlendirildiğinde; sondaj yöntemiyle jeotermal kaynak arama faaliyeti projesinin önemli çevresel etkilerinin olacağı, Alaşehir ilçesinin ve projenin uygulanacağı sahanın tarımsal potansiyeli ile projenin olası çevresel etkileri dikkate alınarak hazırlanan bilirkişi raporuyla ortaya konulan risk ve etkiler sebebiyle proje tanıtım dosyasında yeterli değerlendirme yapılmadığı, proje alanı ile çevresinin tarımsal arazilerde, hatta bir kısmının Büyük Ova Koruma Alanında yer almasına rağmen proje tanıtım dosyasını hazırlayan uzmanlar arasında ziraat mühendisi olmamasının eksiklik olduğu, proje alanı her ne kadar tarımsal ekosistemleri içerse de etki alanı ve çevresinin bir bütün olarak değerlendirilmesi gerektiği" gibi gerekçeleri sıraladı.

alaşehir jeotermal alaşehir ziraat odası jeotermal dava alaşehir jeotermal dava jeotermal dava