Alaşehir'de yapılması planlanan maden arama çalışmalarına mahalle sakinlerinden tepki

Alaşehir'e bağlı Bahadır, Evrenli, Girelli, Çarıkbozdağ, Bahçeli, Delemenler, Belenyaka ve Narlıdere Mahallelerini etkileyecek olan maden aramasına mahalle sakinleri karşı çıkıyorlar.

Reklam
Reklam

Koza Altın Şirketleri A.Ş. firmasının patlatma yöntemiyle Antimon arama ruhsatı aldığı bilgisi üzerine mahalle muhtarları kaymakamlığa ve Orman İşletme Şefliğine dilekçe vererek, arama izninin durdurulmasını istediler.   

ADOÇEV  Bölgede en çok zarar görecek olan Evrenli  ve Bahadır Mahalle sakinlerine bilgilendirme ve mahkeme sürecinden bilgilendirmek amacıyla bu gün Evrenli Mahallesi’nde bir toplantı yaptılar. 

Mahalle sakinlerinin katıldığı toplantıda konuşan Alaşehir Doğa ve Çevre Gönüllüleri Derneği (ADOÇEV) yönetim kurulu üyesi Hasan Hüseyin Erkol, Manisa Valiliğinin Koza Altın Şirketleri A.Ş ye çet raporu gerekli değildir şeklinde verdiği Antimon   madeni arama izninin iptali için daha önceden  mahalle sakinleri,  ADOÇEV   ve Çiftçi Sen’in müdahil olduğu dava süreci hakkında  mahalli sakinlerine  bilgi  verildi.  

Bölge idare mahkemesine yürütmenin durdurulması davası açtık, gelişmeleri takip ediyoruz. Koza şirketinin sevdiği tek şey  paradır. Sadece para  kazanmak için buralara geliyor, geriye kalan kirli toprak, su yok olur. Dedelerinizden size kalan bu toprakları  torunlarınıza aldığınız  gibi teslim etmek sizin vatandaşlık görevinizdir. 

Maden şirketi sizin birliğinizi  bozmak için iş, para, arazinizin değerini yüksek göstererek bunun  üzerinden teklifler edecektir. Bu tuzaklara düşmeyin . Alaşehir’deki jeotermal tuzağa ovadaki çiftçiler bu tuzağa düştü. Alaşehir’de  tarım bitmek üzere, yarın bu dağlarda da patlamalarla  arama yapılacağı için  hem sizler sesten tozdan rahatsız olacaksınız, hem meyve, sebze , tahıl  ve ağaçlar zarar görecek, su kaynakları yön değiştirecek suyunuz bitecek,  sular kirlenecek. Bu maden yatağının Alaşehir’in içme suyunu  karşılayan Evrenli Deresi’nde olması  Alaşehir’in musluklarından zehirli su akmasına neden olacaktır. Bu sorun sadece   bu iki köyün değil,  bütün Alaşehir’in  sorunudur.  Alaşehir  belediyesi de bu konuda çok duyarlı davranıyor. Şunu iyi bilmeliyiz,  bu tür çalışma yapan  firmalar önce  serçe parmağımızı, sonra elimizi, sonra kolumuzu, en sonda boynumuzu alırla. Çünkü bunları için insan değil para önemlidir, dedi. 

Mahalle sakinleri de konuyu takip edeceklerini ve  yetkililerden  mağdur edilmemelerini istediler. Mahalle sakinleri  arazilerinde çalışma yapılmasını istemediklerini , çalışma yapan firma   çalışma yaparken mahsullere zarar verir,  arazi yapılarımız bozulur. Ayrıca yapılan çalışma  patlamalarla  yapılacağı için,  mahsullerinin ve sağlığının zarar görmesinden büyük endişe duymaktayız, dediler.

EBE ÇAMI YOK OLACAK 

Hasan Hüseyin Erkol Türkiye’de sadece iki yerde bulunan ve koruma altına alınan EBE ÇAMI’nın da  nesli bitecek.  Bu bölgede oda zarar görecek" dedi.

alaşehir maden arama alaşehir maden