Alaşehir'de vatandaşlar blok bacadan akıllı bacaya geçiş yapıyor

Soner VATANSEVER / Alaşehir Manşet Haber - Alaşehir'de vatandaşlar havaların soğumasıyla birlikte sobalarını yakmaya başladı. Bacaların sık sık tıkanması ve soba tütmesinden muzdarip olan vatandaşlar akıllı baca sistemi kurduruyor.

Alaşehir'de havaların soğumasıyla birlikte sobalar da yakılmaya başlandı. Soba yakılması sonucu özellikle blok tuğladan örülme bacalarda sık sık kurumlanmaya bağlı tıkanmaların yaşanması nedeniyle vatandaşlar evlerine akıllı baca sistemi kurdurmaya başladı. Kemaliye Mahallesi'nde demircilik yapan ve 14 yıldır sektörde faaliyet veren Hüseyin Çevik, akıllı baca sistemine son iki yıldır ciddi bir talep olduğunu belirterek,"Evlerde görmeye alışkın olduğumuz tuğla bloktan örülen bacalarda özellikle fazla odun yakıldığı taktirde kurumdan dolayı tıkanmalar ve bunun sonucunda da sobalarda tütmeler meydana geliyor. Blok bacaların temizlenmesi oldukça zahmetli oluyor. Kurmuş olduğumuz akıllı baca sistemi ile sobalarda tütme olasılığı ortadan kalkıyor. Kurduğumuz sistemin alt kısmında bulunan kapak açıldığında baca içerisindeki zift oradan akıyor. Ayrıca kapak açılarak baca içerisinde az da olsa biriken kurumlar buradan kolaylıkla temizlenebiliyor. Blok bacalarda temizleme işlemi çok zor yapılırken bu sistemde kolaylıkla temizleme yapabiliyorsunuz. Ortalama 4 veya 5 ayda bir kapak açılarak baca temizlendiği taktirde hiç bir sorun yaşamadan sobanızı gönül rahatlığı ile kullanabiliyorsunuz" dedi.

"Soba bacasının çekişi çok önemli"

Sobalarda iyi bir hava çekişi için,düzgün boru bağlantısının çok önemli olduğuna dikkat çeken demir ustası Hüseyin Çevik, "Soba bacasının en büyük çekmeme nedeni sobadan duvardaki bağlantı yerine kadar yukarı yönlü hafif bir eğim olmamasıdır. Eğim yoksa %10-15 arasında tatlı bir eğimle boru bağlantılarını yapabilirsiniz. Sobanızla duvar arasındaki boru bağlantısında en fazla 2 dirsek kullanılması ve çok uzun boru hattından kaçınılması gerek. Boruları uzun yapalım, boruların ısısından daha çok faydanalım derken baca çekişi zayıflayarak kömürün iyi bir şekilde yanmasını engelliyoruz. Kömürün iyi yanması için düzgün bir hava sirkülasyonu şart. Aynı zamanda kış geldiğinde sobanızı ilk yakarken kömür yerine sadece odun yakabilirsiniz. Hava sıcaktan soğuğa doğru ilerler fakat kışın ilk yanmada baca duvarlarınız soğuk olduğu için duman bu zor yol yerine kolay olan sobanın bulunduğu ortama dumanını verir. Bunun için hızlı bir şekilde yanan odun veya bir parça gazete kağıdı kullanabilirsiniz. Soba borularınızı yılda en az bir kez temizleyin. Kükürt oranı %1'in üzerindeki kömürlerde borular daha çabuk tıkanacağı için yılda 2 kez temizlenmesi gerekebilir" ifadelerini kullandı.

soba soba bacası soba akıllı baca alaşehir demirci