Alaşehir'de Üzümlere Beyaz Örtü

Soner VATANSEVER / Alaşehir Manşet Haber - Türkiye'nin sofralık üzüm üretiminin önemli bölümünün karşılandığı Alaşehir ve Sarıgöl ovalarında üzüm hasadını daha uzun bir döneme yaymak ve üzümleri sağanak ve dolu gibi  olumsuz hava şartlarından korumak için bağların üzeri beyaz kaneviçelerle örtülmeye başlandı.

Yaygın olarak Sarıgöl'de kullanılan fakat son 3 yıldır ilçemizde de kullanımında artış gösteren asmaların örtülmesi işlemiyle üzümler koruma altına alınıyor. Üzüm bağlarının üzerine örtülen beyaz naylon kanaviçeler sayesinde üzümler, aşırı sıcaklık, dolu, çiğ, toz ve yağmura karşı koruma altına alınıyor.

Özellikle dış pazar için yetiştirilen Sultaniye cinsi çekirdeksiz yaş üzümü örtü altı yöntemiyle doğa olaylarına karşı koruyarak kış aylarında yaş olarak tezgahlarda yer alması sağlanıyor. Çiftçilerin hem raf ömrünü artırmak hemde üzümü doğa olaylarına karşı korumak amacıyla kullanmış oldukları örtü altı üzüm sistemi Alaşehir’de de giderek yaygın hale geliyor.

Üzüm bağlarında koruma amaçlı kullanılan kaneviçe beyaz örtüler özel şirketler, Tarım Kredi Kooperatifleri ve  TARİŞ'den temin edilebiliyor.  Üzüm üreticileri tarafından satın alınan koruma amaçlı kanaviçelerin bedeli ise genelde mahsul sonunda ödeniyor.

alaşehir üzüm sarıgöl üzüm örtü altı üzüm