Alaşehir'de Üzüm Bağları "Erken Uyandı"

Alaşehir Manşet Haber - Alaşehir'de üzüm bağları ve meyve ağaçları, kısa süreli de olsa yaşanan sıcaklıklar nedeniyle erken "uyanmaya" başladı.

Reklam
Reklam

 

Manisa’nın Alaşehir ilçesinde hava sıcaklıklarının kısa bir süre de olsa mevsim normallerinin üstünde olması nedeniyle bazı üzüm bağlarının filizlenmesi üreticiyi endişelendirdi. Üzüm üreticileri olası bir don olayında büyük zarar görme tehlikesiyle karşı karşıya.

Alaşehir'de üzüm asmaları kış mevsiminin ortasında filizlenmeye başladı. Üzümlerin vaktinden önce filizlenmesi üreticileri de endişelendirdi. Üzüm üreticileri önümüzdeki günlerde don olayı yaşanması halinde bütün filizlerin çürümesinden korkuyor. Büyük zarar verebilecek filizlenmelere karşı çiftçiler çaresiz durumda.

Alaşehir’de çiftçilik yapan Bilal Uyar, bağların yeşermesine şaşırdığını belirterek, "Havanın ve toprağın kısa bir süre de olsa ısınmasından dolayı meyve ağaçları ve üzüm bağları erken uyanmaya başladı. Bu tehlikeli bir durum. Hava sıcaklıkları 10 dereceye çıktığında bağlarda asmalara su yürümesi başlar. Şubat ayında erken uyanma yapan bağlarımız, mart ayında sıfırın altında -1 ve -2'ye düşmekte böyle olunca açılan gözler etkilenir. Bu kez de yan kollar çıkar ama bunlarda üzüm olmaz" dedi.




alaşehir üzüm bağı üzüm bağı erken uyanma üzüm bağı kış ayı filizlenme üzüm bağı don