Alaşehir'de Taze Asma Yaprağı Alımları Başladı

Soner VATANSEVER / Alaşehir Manşet Haber - Alaşehir Ovasının dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultaniye üzüm bağlarından toplanan taze bağ yapraklarının alımları başladı.

Alaşehir'de yaprak alımlarına başlandı. Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultaniye üzüm bağlarından toplanan taze bağ yapraklarının başlangıç alım fiyatları ise çiftçinin yüzünü güldürdü. Önümüzdeki günlerde taze bağ yaprağı piyasasının Alaşehir genelinde tamamen açılmasının ardından, para hareketliliğine bağlı olarak ilçede esnafların işlerine de hareketlilik getirmesi bekleniyor.

Alaşehir`e bağlı Çeşneli Mahallesinde alım merkezlerinden teslim alınan taze bağ yaprakları için açıklama yapan yaprak alımcıları, salamuralık taze bağ yaprak alımlarında tarım ilaç kalıntısına dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Bağlara tarım ilacı atılmakta. Bu nedenle yaprak toplayan kişiler mutlaka tarım ilacının etki süresi geçtikten sonra bu yaprakları toplamalılar. Salamurası yapılan taze bağ yaprakları yurt içinde ve yurt dışında satılmaktadır. Salamura yapraklarda ilaç kalıntısı çıktığında ihraç yapılmıyor" ifadelerini kullandılar.

TAZE YAPRAĞIN KİLOSU 50 TL 

Alaşehir'e bağlı Çeşneli Mahallesi'nde yaprak alımları başladı. Üretici için önemli bir gelir kaynağı olan asma yaprağı alım fiyatı, bu sene üreticiyi sevindirdi. Üzüm üreticisi Bilal Harar, 'Sultaniye üzümü yaprağı alım fiyatı 50 TL. İğneden ipliğe her şeye zam gelirken yaprak fiyatının da artmış olması bizi memnun etti. En azından emeğimizin karşılığını alacağız. Önceki senelerde beklentilerimizin çok çok altında rakamlar telaffuz ediliyordu. Bu sene fiyatlar bizi memnun etti" dedi. 

YAPRAK TOPLAMAK CİDDİ EMEK İSTİYOR

Çiftçiliğin zor olduğunu, yaprak toplamanın ise çok zahmetli bir iş olduğunu dile getiren Bilal Harar; "Yaprak toplamak cidden çok zahmetli bir iş. Gece 5 civarı kalkılır ve bağa gitmek için hazırlıklar başlar. Gün ışımadan çiftçiler bağlarında yaprak toplamaya başlarlar. Hava ısındıkça yaprak dalından kopmaz bunun için ne kadar erken başlanırsa o kadar iyi olur. Emek emek, teker teker toplanan yapraklar demetler halinde kelterlerde biriktirilir ve en son bohçalarda toplanarak alımcılara götürülür. Emek isteyen, başlı başına zahmetli bir iş. Bu kadar zahmet karşılığında üretici hakkını almak istiyor" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, taze bağ yaprağı salamurasının yurt içinde ve dışında satılmasının yanı sıra ilçedeki kadınlar, evlerindeki kışlık ihtiyaçları için kendi salamura yapraklarını bastırıyorlar.





alaşehir yaprak alaşehir asma yaprağı üzüm yaprağı asma yaprağı