Alaşehir'de tarladan raflara ekmeğin serüveni

Soner VATANSEVER / Alaşehir Manşet Özel Haber - Soframızın olmazsa olmazıdır ekmek. Sofrada olmazsa eksikliğini hemen hissettiğimiz, sofralarımızın baş tacı olan ekmeksiz yaşamak mümkün görünmüyor. Bu kadar kıymetli ve değerli bir yiyecek olan ekmek acaba sofralarımıza nasıl geliyor hiç düşündünüz mü? Tarladan buğdayların toplanıp sonra un haline getirildikten sonra su ve mayayı bir araya getirdiğimizde karşımıza harika bir besin kaynağı olan ekmek çıkıyor. Evet, Alaşehir’de tarladan sofraya ekmeğin hazırlanış sürecini işin mutfağında, yani ekmek fırınında  sizler için araştırdık.

Çiftçilerin yoğun mesai harcayarak tarlalarını hazırlamasının ardından sonbaharda titizlikle ekilen buğday, Haziran ve Temmuz aylarında başlayan yoğun hasat sezonunun ardından iş makineleri ile un fabrikalarına taşınıyor. Un fabrikasına getirilerek yıkama işlemlerinin ardından kalitesine göre ayrılan buğdaylar, daha sonra 16 işlemden geçirilerek un haline getiriliyor. Çuvallara konulup işçilerin sırtında taşınarak kamyona yüklenen un, ekmek yapılmak üzere fırınlara götürülüyor. Fırınlara gelen unun ekmek olma macerası ise buradan itibaren başlamış oluyor. 

Alaşehir'de uzun yıllardır ekmek fırını işletmeciliği yapan Akınlar Ekmek Fırını sahibi Cahit Akın, fırında ekmeğin hazırlanış sürecini aşama aşama anlattı. Fırına gelen unların ilk olarak personeller tarafından eleklerden geçirildiğini belirten Akın, "Unlar eleklerden geçirilerek hamur oluşturmak için kazanlara dökülür. Kazanlarda yoğurulan ve kıvamına getirilen hamur bir süre dinlenmeye alınır. Daha sonra ise ustalarımız tarafından ekmeğe şekil verilerek yaklaşık bir saat bekletilir. Beklemeden sonra ise fırınlara sürülen ekmekler pişirilme sürecinden sonra sıcak sıcak raflardaki yerini alır" dedi."Ekmek Üretimi Hayatımızın Bir Parçası"

10 yaşından bu yana fırıncılık sektörü içerinde olduğunu belirten Cahit Akın, "Çocukluğumdan bu yana hep fırıncılık sektöründeyim. 2008 - 2016 yılları arasında Kavaklıdere Mahallesi'nde kendimize ait fırınımızda ekmek üretimi yaptık. Daha sonra ise Sakarya Mahallesi Ziya Gökalp Caddesi'nde Selahaddin Zuhal Barutcu Lisesi'nin üst kısmında fırınımızı açtık. 2016 yılından bu yana burada 24 saat aralıksız ekmek üretimi yapıyoruz. İlçemizin tescilli ürünlerinden olan Alaşehir Ekmeği ile birlikte ekşi maya, kepekli ekmek, çavdar ekmeği, tam buğday, ramazan pidesi, lavaş ekmeği ve Siyez ekmeği gibi hemen hemen tüm ekmek çeşitlerinin üretimini yapıyoruz her gün. Ekmek üretimi bizim hayatımızın bir parçası" ifadelerini kullandı. "Müşterilerimiz için özel olarak Siyez Ekmeği yapıyoruz"

Normal ekmek üretiminin yanı sıra Siyez Ekmeği gibi ekmekleri de fırınlarında ürettiklerini belirten  Cahit Akın, " Siyez Ekmeği'ni şeker hastaları, kolesterolü olanlar ve çölyak hastası olan vatandaşlarımız tercih ediyorlar. Çölyak hastalığı; besinlerdeki buğday, arpa ve çavdarda bulunan glüten adlı bir proteine karşı hassasiyet ile ortaya çıkıyor. Bir bağışıklık sistemi hastalığıdır ve her yaşta görülebiliyor. Siyez Ekmeği içerisinde ata tohumu, tam buğday karışımı undan yapıyoruz.  Unu Kastamonu şehrimizden özel olarak getirtiyoruz. Siyez ekmeğinin unu, normal unun 3 katı fiyatı olsa da üretime devam ediyoruz. Genelde hastalar tercih ediyor ama özel olarak, bilinçli sağlıklı kişiler de tercih ediyorlar şeker hastalığından korunmak için" ifadelerini kullandı.








alaşehir ekmeği siyez ekmeği siyez ekmeği kimler yer siyez ekmeğin faydaları nelerdir? siyez ekmeği gluten var mı?