Alaşehir'de tarih yok oluyor! Burayı koruyun çığlığı…

Alaşehir'de bulunan Gavur Tepe, tarihi kalıntıları ve 7 bin yıl öncesine ait yaşam belirtilerini barındırması bakımından büyük önem taşıyor. Ancak bölge sahipsiz ve korumasız durumda. Çevreci, duyarlı bir vatandaş, bölgeden görüntüler çekerek sosyal medya hesabından yayınlayıp yardım istedi.

Reklam
Reklam

Alaşehir’de tarihin saklı olduğu yerlerin başında gelen Gavurtepe, Alaşehir'in güneybatısında, Sarıkız Çayı'nın batı yakasında yer alan bir höyüktür. Alaşehir'in her tarafından tarih fışkırıyor. Ancak bu zenginlik turizm gelirlerine bir türlü yansımıyor. Üstelik tarihi alanların çoğu korumasız durumda. Bunlardan birisi de Alaşehir’deki Gavurtepe olarak bilinen bölge.

GAVURTEPE'DE TARİH YOK OLUYOR

Selahattin Aydın isimli çevreci bir aktivist,Alaşehir’de bulunan Gavurtepe'yi gezerek bölgedeki son durumu video çekerek sosyal medya hesabından paylaştı. Tarihi kalıntıların nasıl yok olmaya yüz tuttuğunu dile getiren Selahattin Aydın şu ifadelere yer verdi:  

"7 bin yaşındaki bir kültürel mirasımızın nasıl eridiğini, umursanmadığını kanıt kanıt aktaracağım. Bahsettiğim yer Manisa Alaşehir'deki Gavur Tepe yerleşkesi. Kalkolitik ve Tunç Çağı'dan bu yana yerleşim görmüş, kültür ve inanç yaratılmış.

Gavur Tepe'ye geçmeden Alaşehir ile ilgili birkaç şey demeliyim. Alaşehir'de İncil'de geçen Yedi Kilise'den biri olan Philadelphia kenti bulunmaktadır. Bu kentin üzerine de yerleşim geldiği için durumu iyi değildir. Kentte büyük bir kilise var ve inanç turizmi açısından çok potansiyelli. Bu konuyu daha sonra uzun uzun aktarırım.

Gavur Tepe'de toprağın altında binlerce yıllık izler, Batı Anadolu'nun tarihine büyük katkı sağlayacak parçalar yatıyor. Koruma yapılamayacaksa kazıya karşıyım bunu ifade edeyim.

Gavur Tepe bir höyük. Kerpiç yapıların ömrü bitince tekrar üzerine kerpiç yapılar yapıldığı için bir tepe haline geliyor. Toprak üstüne toprak gele gele bir tepe oluyor. Bu tepenin şanssızlığı toprağının akması. Yağmur yağdıkça bütün kalıntılar dağılıyor ve etrafa saçılıyor.Tek tek bunları göstereceğim. Ağırşaklar, baltalar, on uçları, idoller, seramik kaplar, daha geç evresinden sikkeler vs onca iz.

Burasının etrafını çevirelim diye çok mücadele ettik ama umurlarına bile olmadı. Daha fecaati alan yok olmasın diye mücadele eden, saçılan mirası toplayıp müzeye götüren insanlara karışmayın, uzak durun serzenişi.

Alanın etrafını çevirip en azından akmasını engelleyelim, yok olmasını durduralım. Çok mu zor şeyler istiyoruz?" ifadelerini kullandı. 

MÜJDELİ HABER GECİKMEDİ 

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım sonrası 
Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müzeler Dairesi Başkanı Bülent Gönültaş'la görüşen çevreci aktivist Selahattin Aydın; "Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Müzeler Dairesi Başkanı Bülent Gönültaş'la görüştüm. Yakın zamanda alanda çalışma başlayacağını söyledi. İyi haber. Umarım alan hak ettiği değeri görür" dedi.

alaşehir gavurtepe alaşehir tarihi yerler alaşehir gezilecek yerler alaşehir alaşehir tarihi eser