Alaşehir'de Superior Seedless cinsi üzümde ihracat sezonu açılıyor

Soner VATANSEVER / Alaşehir Manşet Haber - Alaşehir’de yetişen, önemli ihraç ürünleri arasında yer alan ve her yıl ülkemize ciddi döviz girdisi sağlayan erkenci sofralık “Superior Seedless” cinsi üzüm çeşidinde hasat ve ihraç tarihleri belirlendi. Buna göre 26 Temmuz'da başlanacak olan üzümler kesimi, 27 Temmuz'da yurt dışına ihraç edilebilecek.

"Superior Seedless" çeşidi üzümde hasadın başlamasına ilişkin açıklamalarda bulunan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; “İlimizde 866 bin dekar alanda bağcılık yapılmaktadır. %95 oranında sultaniye üzüm yetiştirilmektedir. Geri kalan alanda da Superior seedless gibi sofralık çeşitler yetiştirilmektedir. İlimizde yetişen, önemli bir ihraç ve döviz potansiyeline sahip olan erkenci sofralık "Superior Seedless" üzüm çeşidinin hasat ve ihraç tarihlerinin belirlenmesi, Ticaret Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı, Ege İhracatçı Birlikleri'nin katılımlarıyla kurulan komisyon tarafından belirlenmektedir.

ALAŞEHİR’DE BAĞLAR GEZİLDİ

İlimiz ve ülkemiz ihracatında stratejik bir ürün olan üzümün hasat ve olgunluk kriterlerini sağlaması oldukça önem arz etmektedir. Bu kriterlerin oluşup oluşmadığını tespit amacıyla Manisa (Alaşehir - Salihli-Sarıgöl) bölgelerinde bağlar gezilmiş, bölgeyi temsil eden 10 adet bağdan numune alınmış, alınan numuneler Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Laboratuvarı’nda analiz edilmiştir.

Analiz sonuçları 19.07.2023 tarihinde Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ege Dış Ticaret ve Gümrük Bölge Müdürlüğü, Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, İzmir İl Zirai Karantina Müdürlüğü ve Ege İhracatçı Birlikleri’nin temsilcilerinin katıldığı toplantıda değerlendirilerek "Superior Seedless" çeşidi için hasat ve ihraç tarihleri belirlenmiştir.

Buna göre; “Superior Seedless” üzüm çeşidinin 26 Temmuz 2023 tarihinde kesimine, 27 Temmuz 2023 tarihinde ihracatına karar verilmiştir.

Belirlenen tarihlerin Ülkemize, üreticimize, ihracatçımıza hayırlar getirmesini diliyor, bereketli ve bol kazançlı bir sezon olmasını temenni ediyorum" dedi.

alaşehir üzüm sarıgöl üzüm salihli üzüm superior üzüm