Alaşehir'de seracılık faaliyeti için jeotermal arama yapılacak

Soner VATANSEVER / Alaşehir Manşet Haber - Türkiye’nin en verimli tarımsal arazilerine sahip olan Alaşehir'de Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi kurulacağı müjdesi aylar önce verilmişti. Konu ile alakalı ilk somut adımlar atılmaya başlanıldı. Sera Organize Sanayi Bölgesi tamamlandığında ilçemiz başta olmak üzere ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacak.

Bacasız sanayi olarak nitelendirilen ve örtü altı yetiştiriciliği bakımından oldukça büyük potansiyele sahip Alaşehir ovasında, uygun iklim ve arazi koşullarını kullanarak serada üretim yapmak isteyen müteşebbislere destek vermek, ihracat tabanlı sera üretimini geliştirmek ve yaygınlaştırmak amacını taşıyan Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi ile kent ve ülke ekonomisine katkıda bulunulması hedefleniyor. Bu bağlamda ilçemizde Kemaliye Mahallesi'nde jeotermal enerji üretimi yapan Enerjeo firması, ilçede jeotermal kaynak arayacak. Şirket jeotermal kaynağı seracılık faaliyetlerinde kullanacak. 1800 dönüm Tarıma Dayalı İhtisas Organize Teknolojik Sera Bölgesinin ve meyve sebze kurutma tesisinin ihtiyacı olan jeotermal kaynağın karşılanması amacıyla 5 adet kuyu açılacak. 

Enerjeo Kemaliye Enerji Üretim A.Ş. tarafından Alaşehir Kemaliye Mahallesi mevkide işletmeye alınan Enerjeo Kemaliye Jeotermal Enerji Santrali’ne planlanan 1800 dönüm Tarıma Dayalı İhtisas Organize Teknolojik Sera Bölgesinin ve meyve sebze kurutma tesisinin ihtiyacı olan seracılık faaliyetlerinde kullanılmak üzere jeotermal kaynak arama kuyuları açılması planlanıyor. 1,2 milyon TL değerindeki proje ile elde edilen jeotermal kaynak, seranın ihtiyaç duymadığı zamanlarda Jeotermal Elektrik Santrali’nde kullanılacak. 

Proje ile 8211 hektarlık jeotermal kaynak işletme ruhsat alanı üzerinde 5 adet kuyu açılacak. Bu kuyuların 2’si üretim, 3’ü re-enjeksiyon kuyusu olacak. Sondaj kuyuları için her bir kuyu alanı 7.000 m2 olacak ve toplamda 213.000 m2 alan kullanılacak. Planlanan üretim kuyularının ortalama 15 ton/saat civarı jeotermal akışkan üretimi yapabileceği öngörülüyor.  

İlçemizde yapımı planlanan Jeotermal Kaynaklı Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sera Bölgesi projesinin tamamlanmasının ardından yüzlerce vatandaşımıza iş imkanı sağlanacağı düşünülmektedir.

jeotermal sera nerelerde var jeotermal sera alaşehir jeotermal sera alaşehir kemaliye sera alaşehir jeotermal sera firma