Alaşehir'de Sebze Fidelerine Yoğun Talep

Soner VATANSEVER / Alaşehir Manşet Haber - Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını ve sonrasında yaşanan Rusya - Ukrayna savaşı gıda fiyatlarını alt üst etti. Market ve pazarlarda fiyatlar cep yakarken, kendi sebzesini üretmek isteyen vatandaşlar fide satış noktalarına akın etti. 

Alaşehir'de Mayıs ayının gelmesiyle birlikte sebze fidesi satışlarında yoğunluk yaşanmaya başladı. Bağı veya arazisi olan vatandaşlar burada yaptıkları bahçeye, apartmanlarda yaşayan vatandaşlar ise bina bahçelerinde belirledikleri alanlara, tüm bu imkanları olmayanlar ise evlerinin balkonlarında büyük saksılarda kendi sebzesini yetiştirmek için fide satıcılarının yolunu tuttu.

Alaşehir'de zirai ilaç bayiileri, çoğunluğu Antalya'dan gelen yerli olmak üzere domates, biber, salatalık, patlıcan, kavun, karpuz gibi sebzelerin fidelerini vatandaşların beğenisine sundu. Tezgahlarda yerini alan fideler görsel şölen oluşturarak vatandaşların ilgisini çekiyor. En çok satılan fidelerin başında ise domates, biber, patlıcan ve salatalık gelirken, torba fidelerin ortalama satış fiyatı ise 4 TL civarında. Çiftçiler, bağ, bahçe ve evlerinde saksılarına dikeceği sebze fidanlarından demet demet alıyor. İlçede zirai ilaç bayiliği yapan Acar Tarım firma sahibi Serhat Açar, “Bölgemizde sebze fidelerinin dikim zamanı geldi. Vatandaşlar da yazın ve kışlık olarak hazırlayacağı sebzeler için bol miktarda fide satın alıyorlar. Evlerinde saksılarda yetiştirmek için tek tek alan da oluyor. Çoğunluk olarak domates, biber ve patlıcan gibi fideleri satıyoruz. Herkes zevkine göre ekiyor. Kimi tarlaya kimi ise bahçesine. Evinin balkonuna hobi amaçlı eken de oluyor. Satışlarda başı çeken ise tabi ki domates ve biber. Salkım domatesi daha çok tercih ediyor vatandaşlar. Biberin de emcelli, turşuluk ve süs biberi çeşitlerini daha çok satıyoruz” ifadelerini kullandı.

"Alaşehir’de En Geniş Ürün Çeşidi Bizde Var"

Satışa sundukları fidelerin ürün garantili olduğunun altını çizen Serhat Açar, "Sattığımız fidelere ürün garantisi veriyoruz. Yıllardır en iyi firmalar ile çalışıyoruz ve bizden alışveriş yapan vatandaşlardan oldukça olumlu geri dönüşler alıyoruz. Ürün çeşitliliği açısından da elimizde oturak domates, Tukaş domates, Sırık domates, Salkım sırık domates, Pembe domates, Çeri domates, Acı kıl biber, Tatlı kıl biber, Acı emcelli, Tatlı emcelli, Tatlı çarliston, Acı çarliston, Acı kapya, Tatlı kapya, Acı sivri biber, Tatlı sivri biber, Acı üçburun biber, Tatlı üçburun biber, Cin süs biberi, Jelapon süs biber, Beşparmak süs biber, Yere bakan süs biber, Acur, Kavun, Karpuz, Uzun patlıcan, Top patlıcan, Salatalık ve Çilek fideleri ile satışlarımızı sürdürüyoruz" dedi. 

Evlerinde ya da bahçelerinde yetiştirmek için fide alan vatandaşlar da, ilerleyen süreçte sebze fiyatlarının yükselmesinden endişe duyduklarını dile getirerek kendi sebzelerini yetiştirmek istediklerini belirttiler. Kendi sebzelerini yetiştirerek hem aile bütçelerine katkı sağlamak hem de doğal, ilaçsız sebze tüketmek istediklerini belirten vatandaşlar, “Sebze fiyatları kışın pahalıydı. Şimdi de çok düşmüş sayılmaz. Biz de imkanımız varken bahçemize dikmek için fide alıyoruz. Kendi sebzemizi kendimiz üreteceğiz. Hem daha ucuza mal edeceğiz hem de ihtiyacımız oldukça, canımız çektiğinde dalından organik koparıp yiyeceğiz” şeklinde konuştular.

alaşehir zirai ilaç alaşehir fide satış alaşehir serhat açar alaşehir acar tarım