Alaşehir'de Sanayi Esnafının en büyük sorunu Çırak!

Soner VATANSEVER / Alaşehir Manşet Haber - Alaşehir Madeni Sanatkarlar Esnaf Odası başkan adayı Hüseyin ÖZBEK, "Alaşehir'de sanayi esnafının en büyük sorunu çırak yetişmemesi. Yaşanılan çırak sıkıntısı, sanayide ustalarımızın zaman kaybı nedeniyle iş verimini düşürüyor. Bunun yanı sıra gelecekte kaliteli ustaların yetişmeyecek olması da bizi oldukça endişelendiriyor" dedi. 

Gençlerin ne yazık ki sanayide çalışmak istemediğini belirten Madeni Sanatkarlar Esnaf Odası Başkan Adayı Hüseyin ÖZBEK, “Küçük esnaf devletin temelidir. İnsan vücudunda atar damarlar ne kadar önemli ise, esnaf da ülkemiz için o kadar hayati bir öneme sahiptir. Çarkların düzenli bir şekilde işleyebilmesi için, sorunsuz bir sistem kurmalıyız. Sanayimizde maalesef işleyen sistemimiz, çırak bulamama nedeniyle aksamalara ve iş veriminin düşmesine neden oluyor.  Bunun yanında gelecekte kaliteli ustaların yetişmeyecek olması da bizleri endişelendiriyor. Bugün uygulanan eğitim modeli ile bol diplomalı ancak hiçbir işi olmayan gençler yetişiyor. Sisteme müdahale edilmediği taktirde önümüzdeki yıllarda sıkıntı daha da artacak. Bir yanda iş arayan gençler, diğer yanda da çalışacak eleman arayan bizler ortak noktamız olmadığı için bir araya gelemeyeceğiz. 18-20 yaşına gelmiş bir delikanlı çıraklık da yapamıyor. Hal böyle olunca çocuklar okumaktan meslek edinemiyor. Tüm aileler çocuklarının mühendis, doktor olmasını istiyor ve çocuklarını sanayiden uzak tutuyor.  Bu mümkün olmayacağına göre, yarın piyasada diplomalı işsizler ordusu varken sanayide ise bu işleri yaptıracak usta bulamayacağız” diye konuştu.

1977 yılında kendisinin de çırak olarak esnaflık hayatına başladığını belirten Hüseyin ÖZBEK, "1988 yılında Alaşehir sanayisine ilk dükkanımı açtım ve 34 yıldır esnaflık yapıyorum. Esnafımızın yaşamış olduğu sorunlarını çok iyi biliyorum. Madeni Sanatkarlar Esnaf Odası kongresine sayılı günler kaldı. Başkan olduğumda, her bir esnafımıza ayrıcalıklı bir kimlik kazandırmanın yanı sıra, esnafımızın tüm sorunlarına da çözümler üreteceğiz. Çırak sorunu da çözümlenmesi gereken en ciddi sorunlardan biri. Konu ile alakalı çıraklık eğitim merkezi, milli eğitim müdürlüğümüz ve halk eğitim merkezimiz ile çözüm odaklı görüşmeler gerçekleştireceğiz" ifadelerini kullandı.

çırak sorunu alaşehir çırak alaşehir alaşehir madeni sanatkarlar esnaf odası alaşehir hüseyin özbek