Alaşehir'de Küçük Esnaf Zor Günler Geçiriyor

Soner VATANSEVER / Alaşehir Manşet Özel Haber - Son yıllarda sayıları hızla artan ve artmaya da devam eden zincir market, mağaza ve AVM’ler, küçük esnafın kepenk indirmesine yol açıyor.

Alaşehir‘de el emeği ile çalışan küçük esnafın gün geçtikçe eridiğini belirten ayakkabı tamircisi Yüksel Özaslan “Günümüzde seri imalat ayakkabı ve benzeri ürünler satan büyük mağazalar parayı kazanıyor. Bizim gibi küçük esnaflar ve el emeği ile çalışanlar ekonomik güçlükler çekiyor. Bazı günler müşteri siparişi olmadığı için de boş kalıyoruz. Bazen küçük tamiratlar çanta ve ayakkabı boyama işleri ile ayakta durmaya çalışıyoruz” dedi.

Alaşehir’de geçimini ayakkabı tamir ederek sürdüren esnaf Yüksel Özaslan, el emeği ile çalışan küçük esnafın gün geçtikçe eridiğini belirterek,”Alaşehir’de 42 yıldan beri ayakkabı tamiri yaparak geçimimi sağlıyorum. Aynı zamanda eskiden ayakkabıcılar odası başkanıydım fakat sektörümüz çok kan kaybettiği için bir çok arkadaşımız daha fazla dayanamadı ve kapattılar. Esnaf sayımız çok azaldığı için odamız kapandı. Ayakkabı tamirciliği günümüzde kaybolan meslekler arasında yerini almaktadır. Teknolojiye yenik düşen bu meslekte ekonomik sıkıntılar nedeniyle para kazanılmadığı gibi yeni çıraklarda yetişmiyor. Sadece ayakkabı tamircileri değil yorgancı, terzi ve bakırcı gibi birçok esnafımız  çırak bulamamaktan yakınıyor. Kısacası bizler yok olan meslek dallarının son temsilcileriyiz. Bir erkek işçi yevmiyesinin yaklaşık 300 - 350 lira olduğu günümüzde biz ayakkabı tamircileri kimi günler bunun yarısı kadar bile kazanamıyoruz. Seri imalat ayakkabı ve benzeri ürünler satan büyük mağazalar parayı kazanıyor. Bizim gibi küçük esnaflar ve el emeği ile çalışanlar ekonomik güçlükler çekiyor. Bazı günler müşteri siparişi olmadığı için de boş kalıyoruz. Bazen küçük tamiratlar çanta ve ayakkabı boyama işleri ile ayakta durmaya çalışıyoruz” dedi.


alaşehir esnaf alaşehir ayakkabı tamircisi alaşehir ayakkabıcı