Alaşehir'de Korkutan Deprem

Soner VATANSEVER / Alaşehir Manşet Haber - Alaşehir'de sabah saatlerinde meydana gelen deprem vatandaşlar arasında korku ve paniğe neden oldu. Depremin şiddeti her ne kadar düşük olsa da vatandaşlar olası bir tetikleyici etki meydana getirmesinden endişe duyuyor.

Alaşehir’de sabah saat 08:33'de merkez üssü Alaşehir Baklacı Mahallesi olan bir deprem meydana geldi. Depremin şiddeti her ne kadar çok düşük olsa da vatandaşlar, 11 ili etkisi altına alan yüzyılın deprem felaketi sonrası endişe duydular. 28 Mart 1969 tarihinde meydana gelen büyük Alaşehir depreminde depremin merkez üssünün yine bu bölge olması vatandaşların tedirginlik duymalarının diğer bir sebebi. Kandilli Rasathanesi kayıtlarına göre 6,5 büyüklüğünde olan depremin merkez üssü Tepeköy Mahallesi'ydi.

BÜYÜK ALAŞEHİR DEPREMİ 

Kandilli Rasathanesi kayıtlarına göre Alaşehir Depremi 28 Mart1969’da merkez üssü Alaşehir olan Kandilli Rasathanesi kayıtlarına göre 6,5 büyüklüğünde ve 8 şiddetinde bir deprem gerçekleşti. Deprem, Alaşehir ve Salihli başta olmak üzere bütün çevre ilçe, kasaba ve köylerde hissedildi. Birçok yerde evler yıkıldı, aileler kayıplar verdi. Bölgede toplam 50 kişi ölür, ölenlerin 29’u Alaşehir, 21’i de Sarıgöl nüfusuna kayıtlıdır. Deprem sonucunda toplam 4.651 ev yıkıldı. Ölümlerin büyük çoğunluğu Alaşehir ve Alaşehir’e bağlı Tepeköy’de meydana geldi. Deprem sonucunda Alaşehir – İzmir kara yolu üzerinde derin yarıklar meydana geldi. Özellikle depremin etkili olduğu ovalık kesimlerde yeraltı sularının yer üstüne fışkırdığı gözlendi. Alaşehir Otogarı yıkıldı ve garajda bulunan 18 otobüs hurdaya çıkar. Yeniköy, Subaşı ve Delemenler’de okul ve camiler büyük hasar görür. Tepeköy bütünüyle yerle bir olur. Köy daha güneydoğuda yeniden inşa edilmek zorunda kalınır. Yerel halkın depremden sonra artezyen kuyularından gaz kokusu aldığı haberi o günkü gazetelerde yazılır. Depremle birlikte tarihi kent surlarının bir bölümü de yıkılmıştır.


alaşehir deprem alaşehir son dakika deprem büyük alaşehir depremi