Alaşehir'de Kadınların "imece" Usulü Kış Hazırlığı Telaşı

Alaşehir Manşet Haber - Alaşehir'de kadınların kış hazırlıkları aralıksız devam ediyor. Hazırlıklar kapsamında mevsim sebzelerinden konserve, erişte, salça ve yufkanın yanı sıra turşu yaparak, kışa hazırlanıyorlar.

Reklam
Reklam

 

Soner VATANSEVER - Alaşehir Manşet Özel Haber -  Alaşehir'de, sonbahar serinliğinin hissedilmesiyle birlikte kadınların bir araya gelerek "imece" usulüyle yaptığı salça, turşu, yufka, erişte ve tarhana gibi kışlık yiyeceklerin hazırlanması aralıksız devam ediyor. Salça kazanlarının yakıldığı, domates, biber ve patlıcan gibi çeşitli sebzelerin kurutulduğu ilçede kışlık telaşı, renkli görüntülere sahne oluyor.

Kışlık salçasını yapan Emine Çivi, ailelerinden öğrendikleri bu geleneğin köklü bir geçmişi olduğunu dile getirerek, kendilerinin de bunu sürdürdüklerini söyledi. Aldıkları domates ve biberlerden, tamamen doğal ve hiçbir şekilde katkı maddesi kullanmadan yaptığı salçaları yemeklerde ve kahvaltılarda tükettiklerini belirterek, "Patlıcan ve biber kurutmalarımızı yaptık. Bunun yanı sıra barbunya, taze fasulye, börülce gibi sebzelerden konservelerimizi yaptık. Aldığımız domateslerden de salça yapacağız. Evde yaptığımız ürünlerimizin hem daha doğal hem de daha hijyenik olduğuna inanıyorum. Bütün kış boyunca bu ürünleri tüketeceğiz" dedi.

"Yardımlaşma Olmadan Kışlık Yapımı Çok Zor Olur"

Alaşehir ilçesine bağlı Baklacı Mahallesi'nde kadınlar da evlerinin önüne kurdukları ocaklarda kış boyunca tüketecekleri kahvaltılık sos, turşu, domates ve biber salçaları ve tarhanaları hazırlıyorlar. Kışlık yapımında dayanışmanın devam ettiğini belirten Zeynep Uçar, "Kışlıklarımızı hazırlarken akrabalarımızla birlikte toplanıp hep birlikte imece usulüyle yapıyoruz kışlıklarımızı. Domates doğrarken, börülce ve fasulye ayıklarken yardım olmadan bu işi yapmak çok zor olur. Biz şanslıyız akrabalarımız evimize yakın, sırayla tamamlıyoruz kışlıklarımızı" ifadelerini kullandı.

Misafirlik İçin Geldi, Kışlık Yapımına Yardım Etti

Manisa'da ikamet eden ve Baklacı Mahallesi'ndeki yakınlarını ziyarete geldiği sırada kışlık yapımına yardımda bulunan Ayşe Peköztürk, "Akrabalarımı ziyarete geldim. Onlar da kışlık yapıyormuş, bende elimden geldiğince yardımda bulundum. Manisa'da komşularımızla birleşip yapıyoruz kışlıklarımızı. Alaşehir'de ise genelde akrabalar arasında yardımlaşarak yapılıyor. Bu ürünleri kendimiz yaptığımız için maliyet düşük oluyor. Bizleri yorsa da bu şekilde ev ekonomisine katkıda buluyoruz. Ayrıca kendi ellerimiz ile hazırladığımız ürünleri güven içerisinde tüketiyoruz. ” dedi.




alaşehir alaşehir haberleri kışlık yapımı salça yapımı