Alaşehir'de İlk Türk Savaşı

Alaşehir Manşet Haber - Şahin,'Alaşehir'de Türkler'in ilk savaşı Süleyman Şah döneminde olmuştur' dedi.

Reklam
Reklam

 

Alaşehir’de Türkler’in ilk savaşı Süleyman Şah döneminde olduğubelirtildi. Malazgirt zaferinin hemen ardından Sultan Alpaslan’ın, Anadolu’nun bereketli topraklarını fetih için beylerine açmasının ardından Kutalmışoğulları Anadolu’yu Türkleştirmek için fetihlere başladığını belirten Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin,” Fetihlerini Akdeniz ve Ege denizi sahilleri ile Karadeniz sahillerine kadar ilerleten. Süleyman Şah kısa süreli de olsa Philidelphia (Alaşehir) ‘yı alıp önemli bir askeri merkez olarak kullanmaktadır. 11. Yüzyılın son çeyreğinde (1075-1099) Alaşehir’in Türkler tarafından alındığı kesindir”dedi.

Alaşehir’de Türkler’in ilk savaşı Süleyman Şah döneminde olduğunu belirtildi. 1071 Malazgirt zaferinin hemen ardından Sultan Alpaslan’ın, Anadolu’nun bereketli topraklarını fetih için beylerine açmasının ardından Kutalmışoğulları Anadolu’yu Türkleştirmek için fetihlere başladığını belirten Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin,”Alaşehir’de Türkler’in ilk savaşı Süleyman Şah döneminde olmuştur. (1079!) 1071 Malazgirt zaferinin hemen ardından Sultan Alpaslan’ın, Anadolu’nun bereketli topraklarını fetih için beylerine açmasının ardından Kutalmışoğulları Anadolu’yu Türkleştirmek için fetihlere başladı. Anadolu’da güçsüz bir Roma artığı olan ve son demlerini yaşayan ayrıca her fırsatta haçlı ordusundan yardım isteyen Bizantion (Bizans) devleti hüküm sürmekteydi. 1075’te kurulduğu tahmin edilen Anadolu Selçuklu Devleti Anadolu’nun batısı ve ortalarına doğru seferlerini artırmaya başladı. Malazgirt yenilgisiyle sarsılan ve Anadolu’da otoriteyi kaybeden Bizans devleti Süleyman Şah’ın fetihlerinin önüne geçemedi. Orta Anadolu’daki akınlarına devam eden Süleyman Şah Konya ve İznik’i 1075’te alınca İznik’i devletin başkenti yaptı. Böylece Anadolu Selçuklu Devleti Bizans’la komşu oldu” dedi.

“11. Yüzyılın son çeyreğinde (1075-1099) Alaşehir’in Türkler tarafından alındığı kesindir”

 Süleyman Şah Bizans’ın içişlerine de karışarak, Bizans Devleti içindeki buhranın artmasına sebep olduğunu belirten Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin,”Süleyman Şah fethettiği topraklara iskân politikası uygulayarak 1080 yılında Azerbaycan’dan Türkleri getirerek buraya yerleştirmiştir. Bu olayla ilgili, dönemin ilk kaynaklarından olan Süryani Mihael’in vakayiname isimli eserinde şöyle geçmektedir. Süleyman, İznik ve İzmit şehirlerini alarak oralarda hüküm sürdü. Bütün memleket Türklerle doldu. Bunu öğrenen Bağdat Halifesi Süleyman’a sancak ve diğer hâkimiyet alametlerini gönderdi. Böylece onu taçlandırarak Sultan ilan etti. Böylece Türklerin, Türkistan dışında biri Horasan’da ve öteki de Roma ülkesinde olmak üzere iki hükümdarı oldu demektedir. Sultan Süleyman Şah fetihlerini Akdeniz ve Ege denizi sahilleri ile Karadeniz sahillerine kadar ilerlemiştir. Süleyman Şah kısa süreli de olsa Philidelphia (Alaşehir) ‘yı alıp önemli bir askeri merkez olarak kullanmaktadır. 11. Yüzyılın son çeyreğinde (1075-1099) Alaşehir’in Türkler tarafından alındığı kesindir. Selçuklu 1. Haçlı seferini kaybedince Alaşehir Bizans’ın eline geçerek 1211’e kadar Bizans’a bağlı kalacaktır”dedi
 


alaşehir alaşehirde ilk türk savaş philidelphia philidelphia alaşehir kutalmışoğulları süleyman Şah