Alaşehir'de İlk Türk Devleti Savaşı

Alaşehir Manşet Haber - Alaşehir Muharebesi olarak geçen İznik Rum İmparatorluğu ile Anadolu Selçuklu Devleti arasındaki savaş 1211 yılında yapıldı...

Reklam
Reklam

 

Araştırmalarımız sonucu ulaştığımız bilgilere göre, Alaşehir Muharebesi olarak adı geçen ve Alaşehir sınırları içerisindeki ilk Türk Devleti savaşı, İznik Rum İmparatorluğu ile Anadolu Selçuklu Devleti arasında 1211 yılında yapılmıştır.

Bu muharebenin, halk rivayetlerine göre o zamanlarda Tırazlar ve Çanakcı merası arasında yapıldığı söylenmektedir. Yaklaşık 2000 askerin savaştığı kaynaklarda belirtilmiştir.Selçuklu Türkleri yenilirken sultan 1.Gıyaseddin Keyhüsrev'de savaş alanında öldürülmüştür.

Savaşın ana nedeni, eski Bizans imparatorluğu III.Alexios'un taht mücadelesinde başarısız olması ve Selçuklulara sığınması ile kaybettiği gücü tekrar sağlamak isteyen yeni imparator Lasakaris'in vermiş olduğu haracı kesmesidir. Bunun üzerine Selçuklu kuvvetleri sefere çıkmıştır. Bizans kaynaklarına göre savaşın, 1211 ilkbahar aylarında yaşandığı belirtilmektedir. Türk kaynaklarına göre ise savaşın iki gün iki gece sürdüğünü belirtilmiştir.

Muharebe ilk olarak Selçukluların kısa süreli zaferi ve ardından yağma yapmalarıyla devam etmiştir. Dağılan ve hazırlıksız olan Selçuklu ordusuna bu sırada yanlardan ve arkalarından hücum eden 800 kadar paralı Frenk süvarileri Selçukluları bozguna uğratmıştır.
Gıyaseddin Keyhüsrev ise bazı kaynaklara göre Laskaris ile girdiği muharebe sırasında, bazılarına göre ise de yanına yaklaşan bir Frenk askeri tarafından öldürülmüştür.

Geçici olarak Alaşehir ilçe sınırları içerisinde gömülen Sultanın cesedi, daha sonra Konya'ya götürülüp Alâeddin Camii yanındaki Sultanlar Türbesi'ne defnedilmiştir.

Veli Kaya / Alaşehir Manşet

alaşehir veli kaya İznik rum İmparatorluğu anadolu selçuklu devleti savaşı anadolu selçuklu devleti savaşları anadolu selçuklu devleti