Alaşehir'de Eski Metruk Binalar Tehlike Yaratmaya Devam Ediyor

Alaşehir Manşet Özel Haber - Alaşehir'de sit alanı kapsamında bulunan ve çeşitli nedenlere boşalan binalar mahalle sakinleri için tehlike oluşturuyor.

Reklam
Reklam

 

Alaşehir’de sit alanı kapsamında bulunan ve çeşitli nedenlere boşalan binalar Soğuksu Mahallesi sakinleri için tehlike oluşturuyor. Geçtiğimiz günlerde boş halde bulunan 2 katlı bir binanın çatısından beton parçalar büyük bir gürültüyle aniden çöktü. Binanın boş olması ve çevresinde kimsenin bulunmaması olası bir faciayı engelledi. Mahalle sakinleri yıkılma, yanma tehlikesi taşıyan bu binaların koruma altına alınması veya yıkılması gerektiğini belirterek yetkililerin bu soruna çözüm getirmesini istediler.

“Kentsel dönüşüm kapsamına alınmasını talep ediyoruz”

Mahalle sakinlerinden Günay Karpat,” İzmir 2 No'lu Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından alınan karar gereği, surlarla çevrili alan içinde kalan bölge SİT alanı ilan edildi. Soğuksu Mahallesi Kenan Evren Caddesi ve İsmet İnönü Caddesi’nin kesiştiği noktada bulunan St. Jean Kilisesi restorasyon kapsamına alındı. Anıtlar Kurulu da restorasyon çalışması yapmadığı için Alaşehir'deki eski evler kaderine terk edildi. Evler yağmur, fırtına gibi doğal olaylar sırasında aniden çöküyor veya kendiliğinden birer birer yıkılarak adeta can kaybına da davetiye çıkarıyor. Bunun en son örneğini geçtiğimiz günlerde gördük. Şehit Nuri Caddesi üzerinde boş halde bulunan 2 katlı bir binanın çatısından beton parçalar büyük bir gürültüyle aniden çöktü. Çökme gece saat 22.00 sıralarında meydana geldi. Binanın boş olması ve çevresinde kimsenin bulunmaması bir faciayı engelledi. Mahalle sakinleri yağmurlu, fırtınalı günlerde kaldırımlardan yürümeye korkuyor. Tescilli olduğu için belediye yetkilileri tehlike oluşturan bu metruk binaların çevresini koruma altına alıp uyarı levhası asmaktadır. Soğuksu Mahallesi’nin ekonomik değerini düşüren risk taşıyan, can ve mal güvenliğini tehdit eden, estetiğini bozan bu durumdan bir an önce kurtarılması için kentsel dönüşüm kapsamına alınmasını talep ediyoruz”dedi.

"Acaba bizleri metruk binalardan kurtarmaya AFAD mı gelecek? Endişesi sardı”

İzmir 2 No'lu Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından alınan karar gereği sit alanı ilan edilen surlarla çevrili bölge içersinde yer alan eski binaların bir çivi bile çakılamaz duruma geldiğini belirten Günay Karpat,” SİT alanı ilan edilen surlarla çevrili bölge içersinde yer alan evler bir çivi çakılamaz duruma geldiği için kaderine terk edildi. Çeşitli nedenlere boşalan binalar yağmur, fırtına gibi doğal olaylar sırasında aniden çöküyor veya kendiliğinden birer birer yıkılıyor. 14 Mart 2018 tarihinde İçişleri bakanlığının yayınlanan metruk binalar genelgesi kapsamında, Soğuksu Mahallesi’nin estetiğini bozan ve metruk hale dönüşen binaların tehlike oluşturduğunu, bu binaların yıkılmasını ve aydınlatılması için ilgili birimlere durumu imzalı dilekçe ile ilettik ancak bir sonuç alamadık. Bu çökme olayından sonra acaba bizleri metruk binalardan kurtarmaya AFAD mı gelecek? Endişesi sardı. Yetkililerin bu soruna bir çözüm getirmesini istiyoruz”dedi.

“Soğuksu Mahallesi’nde önemli tehlike oluşturan yaklaşık 50 eski bina bulunmaktadır”

Soğuksu Mahallesi Muhtarı Adnan Doğramacı, “Soğuksu Mahallesi’nde bugün için önemli tehlike oluşturan yaklaşık 50 eski bina bulunmaktadır. Yıkılma, yanma tehlikesi taşıyan bu binaların birçoğu boş. Bu eski evler sit alanı kapsamında yer aldığı için ne tadilatı yapılıyor, nede yıkılıp yenisi yapılabiliyor. Yağmurlu ve rüzgârlı günlerde dışarıya çıkmaya korkuyoruz. Beşeylül okulu karşısında bulunan iki katlı metruk binanın saçak kısmı büyük bir gürültüyle yıkılmıştır, olayın, gecenin geç vaktinde meydana gelmesi sebebiyle herhangi bir can kaybı ve yararlanma olmamıştır, mahallemiz sakinlerine geçmiş olsun der, yetkililerin bu tür eski binalar için önlem almasını istiyoruz “dedi.

“Sit alanı kapsamındaki eski yapıların ne tadilatı, nede yıkılıp yenisi yapılabiliyor”

Sarıkız Yapı Denetim Kurumu sahibi İnşaat Mühendisi Adem Aslan,” İzmir 2 No'lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu, 3 Nisan 2009 tarihinde aldığı bir kararla Alaşehir ilçesinin yüzde 72'lik bölümünü 3. derece sit alanı olarak ilan etmesi üzerine eski yapıların ne tadilatı, nede yıkılıp yenisi yapılabiliyor. Bu alanda yapılaşma durduğu için inşaat sektörü sit alanı dışında kalan ve imara açık olan yerleşim bölgesinde, yapı denetim Kurumlarının nezaretinde yeni binalar yapmaktadır. Sit alanı dışına yapılan bu binalar son derece sağlıklı ve depreme dayanıklıdır” dedi

alaşehir sit alanı alaşehir tarihi bina alaşehir haberleri alaşehir yıkılan bina alaşehir