Alaşehir'de doğal hasat başladı, lezzeti ve tadı bir başka: Faydaları ise saymakla bitmiyor

Alaşehir'de kış mevsiminin kendini iyice hissettirmesiyle beraber sararan üzüm bağlarının arasından gözleme ve pidelerin içine katılan ısırgan (çakır) otları toplamaya başladı. Doğal olarak yetişen ısırgan otunun faydaları ise saymakla bitmiyor.

Reklam
Reklam

Alaşehir’de ev hanımları sararan üzüm bağlarının arasında adeta topraktan fışkıran ısırgan otlarını toplamaya başladı. Üzüm bağlarının arasında yemyeşil bir deniz misali toprağı kaplayan ısırgan (çakır) otları kışın sofraların vazgeçilmezi durumunda. Özellikle içerdiği C vitamini ile tam bir şifa deposu.

Doğal olarak çıkan ısırgan otları gözlemele ve pidelerin vazgeçilmezi olarak tercih ediliyor. Özellikle kış aylarında evlerde yapılan gözlemelerin ve ocak başında yapılan pidelerin içine konulan ısırgan otu ev kadınların vazgeçilmezi. Gözleme ve pidelerin içine katılan ısırgan otu lezzetinin başka olduğunu belirten Gönül Uçar, "Çakır otu şuan üzüm bağlarının içlerinde bol miktarda oluyor. Bunun sebebi de doğal hayvan gübresi atılan bağlarda bol miktarda buluyoruz. Pidelerin içine koyuyoruz. Özellikle kış aylarında kabaklı ve çakırlı pide çok lezzetli oluyor. Isırgan otunun lezzeti yanında şifalı olduğunu da biliyoruz." dedi.

İçerisindeki enzim ve minerallerden dolayı pek çok ilacın içeriğinde de yer alan ısırgan otu, tıp alanında kullanılmasının yanı sıra yemeklerde de tercih ediliyor. 

ISIRGAN OTU FAYDALARI NELERDİR?

Doğada yer alan pek çok bitkinin insan sağlığı üzerinde farklı etkileri bulunur. Isırgan otu da bu faydalı bitkilerin başında gelir. Kullanım tarihi çok eski dönemlere dayanan ısırgan otu insan sağlığı için adeta bağışıklık güçlendirici. İçeriği nedeniyle anti mikrobiyal ve antioksidan özelliğine sahip. Bunun yanı sıra ağrı kesici etkisi de bulunan ısırgan otunun faydalarını sizler için sıraladık:

●Vücutta oluşan toksinlerin dışarıya atılmasını sağlar.

●Böbrek taşı oluşumunu önler.

●Baş ağrısına faydalıdır.

●Vücuttaki ödemin gitmesinde etkilidir.

●Kan dolaşımının dengelenmesinde etkilidir.

●Kalp sağlığı için yararlıdır.

●İdrar yolu enfeksiyonlarının önüne geçer.

●Solunum rahatsızlıkları yaşayan kişilere önerilir.

●Alerjik bünyesi olanlara önerilir.

●Gut hastalığı olan kişiler tarafından kullanılması iyidir.

●Kireçlenme ve eklem ağrısı yaşayan kişiler çay olarak tüketebilir.

●Prostat problemi olan erkeklerin tüketmesi faydalıdır.

●Kemikleri güçlendirir.

●Saç köklerini besleyerek saç derisinin hava almasını sağlar ve saçlar daha gür uzar.

●Cilt sağlığı üzerinde faydalı etkisi vardır.

ısırgan otu faydaları nelerdir ısırgan otu çakır otu çakırlı pide