Alaşehir'de Dere Yatakları ve Kanallar Çöplerle Dolu

Soner VATANSEVER / Alaşehir Manşet Özel Haber - Alaşehir'de Baklacı ve Tepeköy Mahalleleri arasından geçen Alaşehir Çayı gelişigüzel bırakılan atıklar nedeniyle adeta çöplüğe döndü.

Alaşehir'de yağışlar nedeniyle, dere yatağı genişliği 20 metre olan Alaşehir Çayı’nda dere yatağı genişliği yaklaşık 10 metreye kadar düştü. Dere yatağının malzemelerle dolması nedeniyle yaşanan sel baskınları Alaşehirli arazi sahiplerini zor durumda bırakırken, çiftçiler karşılaştıkları sıkıntıları DSİ yetkililerine iletti. Şikayetleri değerlendiren DSİ Bölge Müdürlüğü Alaşehir Çayı’nda temizleme çalışmalarını başlattı. Temizleme çalışmaları sırasında ortaya çöplüğü andıran görüntüler çıktı. Çay yatağı ve etrafı adeta moloz ve hafriyat çöplüğüne döndüğü gözlendi. Çay yatağı ve etrafında büyükbaş hayvanlara ait kelleden, klozete, molozdan, hafriyata birçok atık mevcut. Duyarsız kişilerin döktüğü atıklardan oluşan yığının içerisinde evsel ve inşaat atıklarının yanı sıra zirai ilaç atıklarıda bulunuyor. Dere yatağında biriken Çöp yığını, kentin ortasından geçen derenin hem doğal akışını engelliyor, hem de kötü kokmasına sebep oluyor. 

Alaşehir Baklacı Mahallesi ile Subaşı Mahallesi arasında kalan yaklaşık 20 kilometrelik alandaki Alaşehir Çayı'nda DSİ ekipleri tarafından temizlik çalışmaları devam ediyor. 3 iş makinesi ile yaklaşık üç ay sürecek olan çalışmalarda 10 metreye kadar düşen dere yatağı genişliğinin gerçek genişliği olan 20 metreye çıkarılması hedefleniyor. Temizleme çalışmaları sırasında ortaya çöplüğü andıran görüntüler çıktı. Çay yatağı ve etrafı adeta moloz ve evsel atık çöplüğüne döndüğü gözlendi. Kirliliğe tepki gösteren vatandaşlardan Ahmet Varol, "Bu bölgeye büyükbaş hayvanlara ait kelle ve sakatatlar bile atılıyor. Leşlerden etrafa kötü kokular yayılıyor, havalar ısındıkça leşlerdeki sineklerden bölgede durulamıyor. Ayrıca dere yatağı bitirilmiş zirai ilaç kap ve kutuları ile dolu.  Bu atıklar toprağa, suya, havaya karışıyor. Yağan yağmurla bu çay taşarsa içindeki ve etrafındaki bütün atıklar olduğu gibi Gediz Nehri'ne dökülecek, ırmaktaki canlıların da sağlığını tehdit edecek. Bu duruma bir an önce tedbir alınmalı. Çevre kirliliğine neden olan suçlular bulunmalı ve gerekli cezai işlem uygulanmalı” şeklinde tepki gösterdi..


alaşehir çayı alaşehir dere alaşehir çay temizliği alaşehir çöp alaşehir haber sitesi