Alaşehir'de bir zamanlar balık tutulan gölet kurudu, tarlaya döndü

Soner VATANSEVER / Alaşehir Manşet Özel Haber - Alaşehir'e bağlı Baklacı Mahallesi'nde yağışlar neticesinde dolarak göle dönüşen ve içerisine atılan balıkların çoğalmasıyla da bölgedeki vatandaşların bir zamanlar balık tuttuğu gölet alan kuraklık nedeniyle şimdilerde tamamen kurudu. Gölet çevresindeki mahallelerde yaşayanların balık tuttukları yerler şimdilerde kuru toprak olurken, sular tamamen çekildi.

Baklacı Mahallesi'nde yağışlar neticesinde meydana gelen doğal gölet yeteri kadar yağış olmadığı ve kurak geçen yaz ayları sonucu tamamen kurudu. Baklacı Mahallesi muhtarı Mustafa Türk, bundan 8-10 sene öncesine kadar bu alanlarda kışın güzel yağışlar neticesinde doğal göletlerin oluştuğunu belirterek; "Mahallemizin dışında kalan bu çukur alanlar 10 sene öncesine kadar birer doğal göletti. Hatta tahminen 20 yıl öncesi buraya atılan sazan balıkları vardı. Mahallemizden ve Alaşehir ilçe merkezinden bir çok insan buraya balık avlamaya gelirdi. Tabi o zamanlar bilinçsiz avlanma sonucu balıklar tamamiyle bitmişti. Avlanmak için ağ atanlar da oluyordu dinamit patlatanlar da. Daha sonra balık yetişmedi bu göletlerde ama hep su olurdu. Göletin en derin yerin yine 6-7 metre derinliğe kadar ulaşırdı. Hatta eskiden çok iyi hatırlarım bu gölet alanlar tamamiyle dolar ve camiden Baklacı Mahallesi için sel baskını uyarıları yapıldı. Eskiden çok çok güzel yağış olurdu. Şimdi bu göletin halinden de anlaşılacağı üzere yağış yetersizliği neticesinde tamamen kurudu" ifadelerini kullandı.

“Çocukluğumuz buralarda geçti, gelip balık tutardık”

Baklacı Mahallesi'nde yaşayan Ramazan Çetinkaya isimli vatandaş ise, “Benim çocukluğumda bu göletin tamamı doluydu. Aşağı yukarı gördüğünüz mevkiler çoğu yerleri yola değecek şekilde su ile doluydu. Çok güzel bir görünümü vardı. Çocukluğumuz buralarda geçti. Gelip balık tutardık. Son yıllarda yağış yetersizliğinden dolayı göletimiz bu hale geldi ve tamamen kurudu. Eskiden buralar su içindeydi. Çocukluğumuzda arkadaşlarımızla birlikte kelter getirir gölet kenarlarında sazlık alanda elimizle balık yakalardık. Göletin orta kısımları baya derindi biz arkadaşlarımızla birlikte kıyıda hem oyun oynar hem de balık tutardık. İnsan özlüyor o günleri. Şimdi buranın bu halini gördükçe üzülüyorum. Her sen daha da kötüye gidiyor kuraklık. Allah sonumuzu hayır etsin" dedi.

alaşehir kuraklık alaşehir göl alaşehir kuruyan göl alaşehir