Alaşehir'de 16 yıl sonra yeniden Cemevi açıldı

Alaşehir'de yenileme bakım ve onarım çalışmaları sona eren Ortahan Cemevi törenle açıldı.

Reklam
Reklam

2007 yılında açılışı yapılan Ortahan Cemevi, Uzun yıllar bakım hizmeti gerçekleşmediğinden dolayı atıl vaziyete gelmişti. Alaşehir Belediyesi tarafından bakım onarım çalışması yapılan Cemevi, 16 sene sonra yapılan açılış töreni ile türküler ve deyişler eşliğinde tekrar hizmete girdi. 500 metrekare alan üstüne kurulu olan Cemevi, Cem ve Semah Salonu, Dede Odası, Mutfak, Kütüphane, Lavabolar, Depo ve geniş bir avludan oluşuyor. Cemevi avlusunda ayrıca Atatürk büstü ve oturma grupları bulunuyor.

Ortahan Düğün Salonu yanında yenileme çalışması tamamlanan Cemevi açılışı Cumhuriyet'in 100.yıldönümü sebebiyle 28 Ekim Cumartesi günü gerçekleştirildi. Açılışa Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, Önceki dönem Alaşehir Belediye Başkanlarından Kadir Daş, CHP İlçe Başkanı Mustafa Öztürk, İyi Parti İlçe Başkanı Şahin Zengin, Demokrat Parti Belediye Başkan Adayı Azim Kökten,Salihli Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Hasan Öntaş, Turgutlu Alevi Kültür Dernekleri Başkanı Hüseyin Tekin,Şahyar ve Şeyhsinan Mahallesinden gelen konuklar ve çok sayıda vatandaş katıldı.AHMET ÖKÜZCÜOĞLU; CEMEVİ AÇILIŞINA KATILDIĞIM İÇİN MUTLUYUM

Açılışta konuşan Alaşehir Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu,Şubat ayı içinde yapılan müracatı değerlendirerek bu projeyi yapabildiğimiz için mutluyum diyerek başladığı konuşmasında toplanan kalabalığın Cumhuriyet Bayramını kutladı. Öküzcüoğlu ; Eğer bir toplumda eşitlik adalet olsun istiyorsak, o toplumda farklı kültürler, farklı inançlar eşit zeminde bir arada yaşayabilmeliler. Eğer siz bir gruba verdiğiniz ayrıcalığı bir diğerinden esirgiyorsanız o toplumda eşitlikten, adaletten bahsedemezsiniz. Ortahan Cemevi tüm canlara hayırlı olsun"dedi.

Öküzcüoğlu konuşması sırasında 2007 yılında Cemevi'nin ilk açıldığı dönemde Belediye Başkanı olan Kadir Daş'ı da konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet etti.

KADİR DAŞ ; ALEVİLİK İSLAM İNANCI ÖZÜNÜ İNSAN SEVGİSİNDEN ALIR

Konuşmasında Alevilik İslam inancının özünü insan sevgisinden aldığını belirten
Kadir Daş, "Ehlibeyt sevgisine dayanan Alevi İslam inancında, insana gösterilen saygı ve insana yapılan hizmet Allah’a yapılan en büyük ibadettir. Alevi İslam inancına sahip olanlar için Cemevleri ibadethane, Cem’lerde ibadettir.Yaradan ve yaratılan arasında ayrılık yoktur"dedi.

CHP CEMEVİNE SAZ HEDİYE ETTİ

Programa İlçe Yönetimi ile birlikte katılım sağlayan CHP Alaşehir İlçe Başkanı Mustafa Öztürk ve Yücel Altın Cemevine saz hediye etti. Öztürk, "Alevi vatandaşlarımız, vatanına milletine bağlı yüreği Atatürk sevgisiyle dolu insanlarımızdır. Alevi insanımız, her zaman bu ülkeye ve Cumhuriyete sahip çıkmıştır" diye konuştu.

Tören, Salihli Cemevi Başkanı Hasan Öntaş ve Turgutlu Cemevi Dedesi Uysal Yılmaz'ın Alevilik ve Atatürk üstüne yapmış oldukları konuşmalar ile devam etti.Açılış sonrası Cemevi Yönetimi, Belediye Başkanı Ahmet Öküzcüoğlu, Belediye Başkan Yardımcısı Erol Kacar, Cemevi Başkanı Ender Teker ve Kültür İşleri Sorumlusu Veli Kaya'ya plaket verdi.

ALEVİ DEDELERİ ATATÜRK'E DUA ETTİ

Ortahan Cemevi Açılış Töreni, yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından kurdele kesilmesi ve cemevinin hizmete açılması ile son buldu.Program sonrası Cemevi içine geçen Alevi dedeleri, Açılan Cemevinin hayırlara vesile olması temenni ederken, Cumhuriyetin Kurucusu Atatürk adına dualar okudu.

VELİ KAYA ; TEŞEKKÜR EDERİZ

Açılış sonrası katılımcılara teşekkür eden Cemevi Kültür Sorumlusu Veli Kaya, "Alevi İslam İnancı gelenegini yaşatmak, Atatürk ilke ve inkilaplarını savunmak, Çağdaş Uygarlık yolunda ilerlemek, İnsanlarımız arasında barış,kardeşlik, dostluk, birlik ve beraberlik sağlamak amacıyla açtığımız Cemevimizin Açılışına katılım sağlayan yaklaşık 400 canımıza tek tek teşekkür ederim. Cumhuriyet kurulmadan önce, Anadolu coğrafyasında ikinci sınıf vatandaş yerine koyulan, İbadetini ve kültürünü yaşamasına izin verilmeyen biz Aleviler, Cumhuriyetin kurulmasıyla birlikte eşit yurttaşlık hakkı elde ettik,kültürümüzü yaşamaya başladık.Atatürk bizlere hem laik  Çağdaş bir devlet, hemde İnsanca yaşam hakkı vermiştir. Atatürk'ün kurmuş olduğu Cumhuriyetle birlikte, Alevi katliamlarına yol veren fetvalar çok şükür ortadan kalkmıştır. Bugün Alevi, Sünni, Türk, Kürt, İnanan, İnanmayan, herkes kardeşlik duygusu içerisinde yurdun birlik ve beraberlik içinde mücadele vermektedir. Atamızı rahmetle anıyoruz"dedi.

alaşehir cemevi cemevi cemevi açılış