Alaşehir çayında bitmeyen kirlilik

Salihli Çevre Derneği Başkanı Erdem Durmaz ve Çevre Derneği Üyesi Fethi Eken, Gediz Nehri'nin yan kollarından biri olan Alaşehir Çayı, dört yıl önce tamamen kuruyan Marmara Gölü ile Marmara Gölü'nün ana kaynaklarından biri olan Kum çayı ve çevresinde incelemelerde bulundular.

Salihli Çevre Derneği Başkanı Erdem Durmaz ve Çevre Derneği Üyesi Fethi Eken, Gediz Nehri’nin yan kollarından biri olan Alaşehir Çayı’nın aşırı derecede kirli aktığını,  Marmara Gölü’nü yeni bir tehlikenin beklediğini, Marmara Gölü’nün ana kaynaklarından biri olan Kum çayı ve Kum Çayının çevresinde Kum ocaklarının doğaya verdiği tahribata tepki gösterdi.

Alaşehir Çayı aşırı derecede kirli akıyor”

Bölgenin tarımsal sulamada can damarı olan Gediz Nehri ve yan kolu olan Alaşehir Çayı’nın günümüzde atık su kanalı haline geldiğini belirten Salihli Çevre Dermeği Başkanı Erdem Durmaz,” Gediz Nehrinin yan kolu olan Alaşehir Çayı aşırı derecede kirli akıyor. Gediz Nehrinde kirlilik artarak devam ediyor. 

Özetlemek gerekirse, Alaşehir’de faaliyetlerde bulunan ve artma tesisi olmayan tarımsal işletmeler ile fabrikalar, Salihli’de Organize sanayi Bölgesi’nin dışında yer alan ve arıtma tesisi olmayan İşletme ve fabrikaların sanayi atıkları, jes,  bor, arsenik, civa, kurşun ve kimyasal atıklar Gediz nehri ile Alaşehir çayını kirletmektedir. Alaşehir Çayı ile Gediz Nehri’nin geçtiği güzergâh üzerinde yer alan, yasa gereği Mahalleye dönüştürülen Belde ve Köylerin evsel atıkları da dökülmekte olduğunu gözlemledik ”dedi.  

Suyun kıymetini susuz kalınca anlıyoruz”             

Durmaz, ” Gördes Barajı projesi yapılırken DSİ Bölge Müdürlüğü, Ege bölgesinin tarımsal sulama ve balıkçılık yönünden önemli bir yere sahip olan Marmara Gölünü hiç düşünmediler ve gelinen noktada iklim değişikliği, kuraklık, vahşi sulama ve sulama sezonlarında yapılan yanlış planlama nedeniyle 2021 yılının Ağustos ayında tamamen kurudu. Dört yıl önce sular ile kaplı olan göl sahası günümüzde tarım arazisine dönüştürüldü. Yeşilkavak, Kabazlı, Yenipazar, Gümüş, Çakallar, Kurşunlu, Tabak, Sart, Ahmetli çayı ve yan derelerden gelen suların Alaşehir Çayı ve Gediz Nehri aracılığıylaege denizine karıştığını görmekteyiz. Hani derler ya su hayattır, Ancak suyun kıymetini susuz kalınca anlıyoruz. Ege bölgesinde tarımsal sulama ve balıkçılık yönünden önemli bir yere sahip olan Marmara Gölü’nün durumu ortada ve şimdi yeni bir tehlike bekliyor ”dedi.           

alaşehir çayı gediz nehri salihli çevre derneği