Alaşehir Böyle Vurgun Görmedi

Soner VATANSEVER / Alaşehir Manşet Özel Haber - Alaşehir'de yaşanan Tosuncuk Vakası'nda ilçede onlarca kişiden toplanan trilyonlarca lirayı buharlaştırdılar. Dolandırılan vatandaşlar arasında evlenecek çocuğunun düğün parasını kaptıran da var, hayatı boyunca ev alabilmek için biriktirdiği parayı değerlensin diye bu şebekeye kaptıran da. Tüm mağdurların ortak noktası ise aynı, paralarının değerlenmesi için bu sisteme girmesi...

Alaşehir, böylesine sistemli bir dolandırıcılık olayını tarihi boyunca görmedi. Şebekeye para kaptıran o kadar çok insan Alaşehir Manşet'e ulaştı ki, sayısı hiç de azımsanmayacak derecede çok. Üstüne üstlük tarafımıza ulaşamayan kişi sayısı, bize ulaşabilen kişi sayısından katbekat fazla. Evini ipotek gösterip 1 buçuk milyon lirayı sisteme kaptıran vatandaş da, esnaf kefaletten çektiği 600 bin TL'yi kâr alma umuduyla şebekeye kaptıran esnafın parası da buhar oldu. Peki bu sistem nasıl işliyordu, aracılar kimdi, şebeke de tepede kim vardı? Gece gündüz demeden iki gün boyunca yapmış olduğumuz detaylı araştırmaları sizlerle paylaşacağız.

Alaşehir'deki Dolandırıcılık Sistemi Nasıl İşledi?

Alaşehir'de kâr payı adı altında kurulan saadet zinciri sistemi yaklaşık bir yıldır devam ediyordu. Alaşehir‘de özel bir zincir market firmasının Alaşehir, Salihli, Turgutlu bölgeleri sorumlu müdürü olarak görev yapan İ.A (40) isimli şahıs, edindiğimiz bilgilere göre İzmir merkezli bir suç örgütünün ağına düştü. Şebeke İ.A.'ya ellerinde yüklü miktarda uygun fiyattan sofralık çay şekeri olduğunu, sisteme para sokması durumunda satılan şekerlerden kar payı alacağı iddiasıyla İ.A.'yı ikna edip sisteme soktular. Sistemli dolandırıcılık olayı bu süreçten sonra hız kazandı.

"Çevremdekilere İyilik Olsun Diye Sisteme Dahil Ettim"

Dolandırıcılık olayında ismi sıkça geçen İ.A. Alaşehir Manşet ekibine ulaşıp yaptığı açıklamada; "Ben de kandırıldım. Öngöremediğim bir dolandırıcılık sistemine dahil edildim. Ben de çok fazla paramı kaptırdım. İlk etapta düzgün bir şekilde ödeme yapıldı bana da. Şeker satışlarından elde edilen gelirlerden kâr payı veriliyordu. Düzenli olarak ödeme alıyordum. Bende çevremdekilerin de bu işten kazanç sağlamaları için sisteme girmelerini önerdim. Kötü bir amacım yoktu. Bende kandırıldım. Bu süreçle ilgili asıl mağdurlardan biri olduğumu altını çizerek belirtmek isterim, yarın şikayetçi olacağımı,bütün tanıdığım ve tanımadığım mağdurlar adına ifade vereceğimi bilmenizi isterim. Şunu özellikle belirtmek isterim ki hakkımda çıkan kaçma ve dolandırma haberleri gerçeği yansıtmamaktadır. Ailemin ve kendi güvenliğim açısından orada olmamam gerektiği için aranızda değilim. " ifadelerini kullandı.   

Süreç İ.A.'nın Sisteme Girmesiyle Hız Kazandı

İddiaya göre şebekenin tuzağına düşürülen İ.A.'nın sisteme girmesiyle, Alaşehir'de olayın yayılmasının önü açıldı. İlçede uzun yıllardır özel bir markette üst düzey yöneticilik yapan İ.A.'nın sistemin içinde olmasının vatandaşlara güven sağlamasıyla çok sayıda mağdur, istemeden de olsa bu sistemin bir parçası haline geldi. Sisteme dahil edilen vatandaşlar satılan şekerlerden elde edilen kâr paylarının düzenli ödendiğini gördükçe olayı çevrelerine yayması sonucu Alaşehir'de onlarca kişi sisteme girdi. Sistemde İ.A.'nın olması vatandaşlara güven verirken, ilk etapta düşük meblağlar ile girilen sistemde geri ödemeleri düzenli aldıkça vatandaşlar, dahil oldukları para miktarlarını da artırdılar. Mahalle aralarında, esnaflar arasında, galericiler arasında bu iş dilden dile dolaşmaya başladı. İşin haram olmadığını, satılan maldan kâr payı alındığını, üstüne üstlük geri ödemelerin düzenli yapıldığını duyan herkes sisteme dahil oldu. Ellerindeki nakit paralar ile sisteme giren ve düzenli ödemeleri gören bir çok vatandaş ise yüklü miktarlarda kredi çekerek hepsini sisteme dahil ettiler.

Sistem 'AKBABA' Operasyonu'nda Çöktü

Dün gece yarısı polis ekipleri tarafından ikamet ettiği abisinin evinde gözaltına alınan İ.A. emniyete götürülmeden önce kendisinin de sisteme çok para kaptırdığını ve para verdiği kişilerin Akbaba operasyonunda tutuklandığını ifade ettiğini, Alaşehir'de yaptığımız araştırmalar neticesinde de mağdurlardan bir kaçına aynı ifadeleri kullandığını, Akbaba Operasyonunda tutuklanan kişilerin arasında İ.A.'nın paraları teslim ettiği kişilerin olduğunu ifade ettiği bilgisine ulaştık. Yapılan Akbaba Operasyonu sonrası tüm ödemeler dengesi bozulmuş, sözde kâr payı adı altındaki saadet zinciri çökmüş oldu.

İzmir ve Manisa'daki 'Akbaba' operasyonunda 9 zanlı tutuklandı

İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, özellikle Ödemiş ve Tire ilçelerinde 'ihaleye fesat karıştırma' başta olmak üzere 'silahlı tehdit', 'darp', 'kasten yaralama', 'nitelikli yağma', 'şantaj' gibi çok sayıda suça karıştıkları belirlenen suç örgütüne yönelik operasyon düzenledi. Hiyerarşik yapılanmış, aile tipi mafya şeklinde örgütlenmiş, suç işlemeyi sürekli hale getirmiş ve bu suçları işlemek için elverişli malzemelere sahip olduğu tespit edilen K.A.'nın liderlik ettiği suç örgütüne yönelik operasyona 'Akbaba' adı verildi. Operasyona, 54 ekip halinde toplam 135 personel katıldı. İzmir'in Ödemiş ve Tire ilçeleri ile Manisa'daki toplam 24 ev, 5 iş yeri ve 16 araca yapılan eş zamanlı baskınlarda; 3 tabanca, 4 tüfek, çok sayıda mermi ve av tüfeği kartuşu, bir miktar kokain ve esrar, çeşitli isimler adına düzenlenmiş çok sayıda senet, imza beyannamesi, tapu örneği, çek, makbuz ve çeşitli doküman ele geçirildi. Gözaltına alınan 18 şüpheliden 9'u tutuklanırken, İ.A.'nın ifadelerine göre Alaşehir'de ki saadet zincirinin tepe isminin de tutukluların arasında yer aldığı iddia edildi.

Polis ekiplerinin olayla ilgili soruşturmaları sürüyor.

alaşehir son dakika haberleri alaşehir haberleri alaşehir dolandırıcılık alaşehir 45 haber