Alaşehir Avşar Barajı Alarm Veriyor

Alaşehir Manşet Haber - Manisa'nın Alaşehir ilçesindeki Avşar Barajı'nın doluluk oranı yüzde 11,6 seviyesinde. Yağış yetersizliği ile birlikte tarım arazilerinde uygulanan vahşi sulama nedeniyle baraj alarm veriyor.

Reklam
Reklam

 

Soner Vatansever - Alaşehir Manşet Özel Haber - Yağış yetersizliği ile birlikte tarım arazilerinde uygulanan vahşi sulama nedeniyle Avşar Barajı alarm veriyor. 

Kış aylarına girilmesine rağmen bölgemizde yeteri kadar yağmur görülmedi. Hal böyle olunca Alaşehir'de olduğu gibi Manisa genelinde bir çok barajdaki su seviyesi kritik seviyeye geriledi.

AVŞAR BARAJINDA SU KRİTİK SEVİYEDE

Dünyaca ünlü Sultaniye cinsi üzümün Türkiye’deki ambarı konumunda olan Alaşehir'deki Avşar Barajı'nda doluluk oranı yüzde 11,6 seviyesinde. Tarımsal sulamanın yanı sıra bölgenin en önemli içme suyu kaynaklarından biri olan Avşar Barajı’nda su seviyesi alarm veriyor.

Alaşehir Çayı üzerinde, sulama ve taşkın kontrolü amacı ile 1973-1979 yılları arasında inşa edilen ve 84 milyon metreküp kapasiteye sahip barajda son yıllardaki kuraklık ve vahşi sulama nedeniyle su seviyesi geçtiğimiz dönemde yüzde 3 seviyelerine kadar düştü. Bu yıl yağışların etkisi ile bu oran yüzde 11,6 seviyesine yükselse de, önümüzdeki dönemde yeteri kadar yağış düşmezse baraj hala alarm seviyesinde. Zira, tarım arazilerinde  yapılacak olan vahşi sulamada baraj için en büyük risk faktörü. Acil bir şekilde kapalı devre modern sulama sistemine geçilmezse kuraklık kapımızda. 

BARAJ DOLULUK ORANLARI KORUTAN SEVİYEDE 

Geçtiğimiz günlerde DSİ 22. Şube Müdürlüğünü ziyaret eden Manisa Valisi Ahmet Deniz, vatandaşlardan şartlar ne olursa olsun suyun her zaman tasarruflu kullanılmasını istedi.

Kurum tarafından Vali Ahmet Deniz’e Manisa genelindeki barajların doluluk oranı bilgisi de verildi. Buna göre; Marmara Gölünde geçen yıl %1,2 olan doluluk oranının şu an %7,2,

Demirköprü Barajında %-0,5 olan doluluk oranının şu an %0,7,

Avşar Barajında %3 olan doluluk oranının şu an %11,6,

Sevişler Barajında %40,2 olan doluluk oranının şu an %58,3,

Buldan Barajındaki %7,9 olan doluluk oranının şu an %2,1 olduğu bilgisi verildi. 

VALİ DENİZ'DEN SUYU TASARRUFLU KULLANIN ÇAĞRISI 

Barajlardaki doluluk oranına bakılmaksızın vatandaşların gerek kişisel kullanımda gerekse tarımsal alanlarda suyu tasarruflu kullanması gerektiğini vurgulayan Vali Deniz, “Yapılan bilimsel çalışmalarda 2050’li yıllarda su sebebiyle savaşların çıkabileceği belirtiliyor. Böylesine önemli ve kıt bir kaynağın en tasarruflu şekilde kullanılması gerekli. Vatandaşlarımızın da bu noktada gerekli özeni göstereceğine inanıyorum” dedi.





alaşehir avşar barajı alaşehir afşar barajı alaşehir baraj alaşehir baraj doluluk oranı alaşehir baraj su seviyesi