Alaşehir Afşar Barajı'ndaki su seviyesi korkutuyor

Soner VATANSEVER / Alaşehir Manşet Haber - Alaşehir Afşar Barajı'ndaki su, rehabilitasyon çalışmaları kapsamında 2021 yılında Alaşehir Çayı'na bırakıldı. Tamamen boşaltılan barajda su seviyesi yükselmeye başladı fakat istenilen seviyede değil.

Alaşehir'de 1976 yılında yaptırılan Afşar Barajı'nın su tutma kapasitesi, zamanla kum ve mil dolması nedeniyle düştü. Barajın rehabilitasyonu kapsamında, basınçlı damla sulama sistemi inşaatı için 2021 yılında çalışma başlatıldı. Su alma yapısındaki tadilat nedeniyle barajdaki suyun tahliyesiyle barajdaki birikmiş su, Alaşehir Çayı'na bırakılırken, suyun tamamı tahliye edildi. Çalışmalar sonunda yeniden su tutulmaya başlanan barajda seviye yağışlara rağmen hala çok düşük. Son yılların en kurak kış mevsimini yaşayan bölgemizde bereket, baharla birlikte geldi. Son 3 ayda artan yağışlar nedeniyle Afşar Barajındaki su seviyesi de yükselmeye başladı. 

Barajlardaki su seviyesi çiftçileri korkutuyor

Manisa genelinde yağışlı geçen Mayıs ayına rağmen barajlarda beklenilen su seviyelerine de henüz ulaşılamadı. DSİ verilerine göre Manisa’da son haftalarda yağan yağmur barajlarda su seviyesini arttırırken henüz daha beklenilen su depolanamadı. Kurak geçen kış aylarının ardından baharın gelmesiyle etkili olan yağmurlar Manisa’daki barajlardaki su seviyesini kısmi olarak arttırsa da henüz daha beklentilerin çok gerisinde. Son yağışların ardından DSİ’den alınan verilere göre Manisa barajlarında doluluk oranı şöyle oldu;
Alaşehir Afşar Barajı %22,6 - Buldan Barajı %2,2 - Sevişler Barajı %28,8 - Demirköprü Barajı %10,3 - Gördes Barajı %8,3 - Güneşli Barajı %96,7 seviyesine ulaştı.

Manisa’da sadece Gördes Güneşli Barajı dolu

DSİ 2. Bölge Müdürlüğü sorumluluk sahasındaki 20 baraj içerisinde en yüksek doluluk oranına ulaşan baraj ise % 99.3 ile Ödemiş Bademli Barajı. Onu % 96.7 ile Manisa Güneşli Barajı izliyor. Küçük Menderes Ovası’nda yaklaşık 120 bin dekar araziye can suyu veren Beydağ Barajı’nda ise 25,7 milyon m3 su bulunuyor.

Üzüm üreticisi tedirgin

Barajlardaki su seviyesi üzüm üreticisini korkutuyor. DSİ’nin verilerine göre barajlar Manisa barajlarında kısmi artışlar görülse de henüz yeterli seviyede su depolanamadı. Manisa’da birçok bölgede tarımsal sulamada israfı önlemek için tedbir alınıyor. Tarımsal sulamada vahşi sulamanın önüne geçmek için birçok ilçede kapalı sistem sulamaya geçildi. Barajlardaki susuzluk nedeniyle geçtiğimiz yıl kısıtlı olarak çiftçilere su verilmişti. Bu yılda Manisa’da kuvvetli yağışlara rağmen barajlarda henüz daha beklenilen dereceye ulaşmayan su seviyesi yaz ayları için çiftçileri tedirgin ediyor.

alaşehir afşar barajı alaşehir baraj alaşehir baraj su seviyesi alaşehir sulama