80/20 Kuralı

Alaşehir Manşet Haber Sitesi köşe yazarlarından Mahmet Salcıoğlu'nun kaleminden güzel bir yazı sizlerle...

Reklam
Reklam

 

Bu konuyu anlatmayan youtuber, blogger ve köşe yazarı kalmadı ama bir kere de biz üzerinden geçelim. 80/20 kuralı temelde bir varsayımdan ibaret. İtalyan iktisatçı ve sosyolog Vilfredo Pareto ekonomi alanında yaptığı bir takım araştırmalar ile İtalya’nın topraklarının %80’inin, nüfusun %20’sine ait olduğunu keşfetmiş ve bu oranın hayatın birçok alanında da etkili olduğunu savunmuştur. Önemli azın yasası (Law of the Vital Few) ya da etken seyrekliği ilkesi (Principle of Factor Sparcity) olarak da isimlendirilmiş olsa da günümüzde pareto ilkesi olarak bilinmektedir.

Kısaca: Bir kişinin gelirlerinin %80’inin kaynağı, yaptığı tüm işlerin %20’sinden sağlanmaktadır. Bir işyerinizin olduğunu düşünelim, bir aylık cironuzun %80 nini tüm müşterilerinizin %20 sinden kazanmaktasınızdır. Verimlilik üzerine kullanılan bu fikirden hareket ile hayatınızdaki ve işinizdeki asalaklardan kurtulmak her bakımdan faydanıza olacaktır. Dalkavukların ve soytarıların kısa vadede rahat bir hayatı olsa da uzun dönemde yerleri değişecektir.

Çünkü her insan ölecek yaşta

Vilfredo Pareto ile başladık Şemsi-i Tebrizi ile bitirelim. Bir insanın gönlünde kor oldu mu yaşadığı yüzyılın veya bulunduğu coğrafyanın pek bir önemi olmuyor. Yüzyıllar öncesinde 1185 yılı civarında Tebriz’de doğan Şemsi-i Tebrizi şöylemiş:
Bir şey yap.
Güzel olsun.
Çok mu zor?
O vakit güzel bir şey söyle.
Dilin mi dönmüyor?
Güzel bir şey gör.
Veya güzel bir şey yaz.
Beceremez misin?
Öyleyse güzel bir şeye başla.
Ama hep güzel olsun.
Çünkü her insan ölecek yaşta.
Geç kalmayasın…

mehmet salcıoğlu avukat mehmet salcıoğlu hukukçu mehmet salcıoğlu alaşehir mehmet salcıoğlu