100. yılında Alaşehir Kongresi

Batı Anadolu'da Yunanlılara karşı kurulan çeşitli direniş hareketlerini birleştirerek düşman karşısında düzenli bir cephe oluşturulması amacıyla Alaşehir'de 21 İl ve İlçeden 45 delegenin katılımıyla 16-25 Ağustos 1919 tarihleri arasında gerçekleştirilen kongrenin 100.Yıldönümü.

Reklam
Reklam

  

  

Ağustos ayı’nın  Türk tarihinde bağımsızlık ve özgürlük ayı olduğunu belirten Salihli Turizm Derneği Başkanı Mehmet Şahin;. “Ağustos ayı emperyalizme başkaldırışın, direnişin ayıdır. İşgali, esir hayatı ve zulmü hiçbir zaman kabul etmeyen kahraman Türk milleti tarihin de zaferlerle dolu nice 26 Ağustoslar, 30 Ağustoslar ve daha nice 10 Ağustoslar barındırmaktadır. Bugün günlerden 16 Ağustos 2019; Alaşehir kongresinin 100. Yılıdır”dedi.

Batı Anadolu’da Yunanlılara karşı kurulan çeşitli direniş hareketlerini birleştirerek düşman karşısında düzenli bir cephe oluşturulması amacıyla Alaşehir’de 21 İl ve İlçeden 45 delegenin katılımıyla 16-25 Ağustos 1919 tarihleri arasında gerçekleştirilen kongrenin 100.Yıldönümü. Ağustos ayı’nın  Türk tarihinde bağımsızlık ve özgürlük ayı olduğunu belirten Salihli Turizm Derneği Başkanı Mehmet Şahin; Ağustos ayı Türk tarihinde bağımsızlık ve özgürlük ayıdır. Ağustos ayı emperyalizme başkaldırışın, direnişin ayıdır. İşgali, esir hayatı ve zulmü hiçbir zaman kabul etmeyen kahraman Türk milleti tarihin de zaferlerle dolu nice 26 Ağustoslar, 30 Ağustoslar ve daha nice 10 Ağustoslar barındırmaktadır. Bugün günlerden 16 Ağustos 2019; Alaşehir kongresinin 100. Yılıdır.

İşgallere boyun eymeyen kahraman bir milletin birleşme ülküsüyle hareket ettiği önemli bir kongre olan Alaşehir kongresi; Ege halkının işgale tepkisi sonucu oluşturulmuştur. (16-25 Ağustos 1919) 15 Mayıs 1919 da Yunanların İzmir’e ilhak amaçlı çıkartma yapması ve akabinde işgale başlaması karşısında Kahraman Hasan Tahsinin "ilk kurşun"u sıkmasıyla Türk milleti işgaller karşısında sessiz kalmayacağını göstermiştir. Hem silahlı olarak hem de meşru olarak her türlü yola başvuran yüce Türk milleti ülke çapında kongreler yapmaya başlar. Bu kongrelerin ve genelgelerin en önemlileri Türk'ün Büyük Atası Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün katılımıyla Havza, Amasya, Erzurum ve Sivasta olmuştur. Bu kongrelerden başka Ege bölgesinde yunan ilhakına önlem alıp karşı koyabilmek için 16-25 ağustos 1919 da Hacım Muhittin Bey'in önderliğinde milli bir kongre tertiplendi. Bölgesel olan bu kongre Batı Anadolu'da örgütlenmeyi sağlamıştır. Ayrıca batı cephesinin oluşmasında da etkili olmuştur. Muhittin Bey bu kongre aracılığı ile Doğu Anadolu da kurulan milli teşkilatla bütünleşmeye çalışmıştır”dedi.                         

“KONGREDE ALINAN KARAR”

Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin şöyle konuştu,”21 İl ve İlçeden 45 delegenin katılımıyla 16-25 Ağustos 1919 tarihleri arasında Hacım Muhittin Bey'in önderliğinde gerçekleştirilen kongrenin  sonucunda: 1)Yunan işgaline karşı direniş devam edecek 2)Silahlanma ve askere alma devam edecek 3)Gerekirse itilaf devletlerinden yardım istenecekti. Kongreden bu kararlar çıkmıştı fakat 3. Madde pek sağlıklı bir karar değildi çünkü ülkemizi işgal eden Yunan illeti itilafların bir maşasıydı. Yani düşmanı durdurmak için düşmanı besleyen daha büyük düşmanlardan yardım istenecekti. Bu tam anlamıyla bir intihardı. Türk'ün töresine ters bir karardı aslında. Atatürk'te öyle demiyormuydu aslında "Milletin geleceğini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır." Bu sebepten damarlarımızdaki asil kandan alacağımız kudret bize yeterdi. Alaşehir kongresinin delegelerinin aldığı anlamsız bir karar da "Saltanata bağlı olduklarını bildirmeleridir." Evet Alaşehir kongresi ülkemiz adına önemli kararlar almış fakat saltanatın kendine hayrı yokken ona bağlı kalmak tam bir fiyaskodur. Bunu da en iyi tarih göstermiştir.                                   

” KONGREYE KİMLER KATILDI"

Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin ,”Balıkesir Kongresinin ardından Alaşehir’de gerçekleştirilen ve 10 gün süren toplantıya, Alaşehir delegesi Belediye Reisi Galip Bey (Binbaşı zade-Alakent ), Alaşehir delegesi Akif Bey (Mütevellizâde Akif Öztürk) Alaşehir delegesi Cevdet Bey (hacı Himmetzade Ünlü), Alaşehir delegesi Nazmi Bey (Ahmet Nazmi Musal) Alaşehir delegesi Hacı Ali Bey (Yağdaş), Alaşehir delegesi ve Kuva-yi Milliye kumandanı Mustafa bey (Hüseyin paşazade Mustafa Şahyar) Eşme delegesi Müftü Hacı Nazif efendi (Nazifullah Yılmaz), Eşme delegesi Belediye Reisi Yunus Efendi (Buhurluoğlu) İnegöl delegesi Ethem Efendi (Hacı Ethem Sarıhan), İnegöl delegesi Mazlum Bey (Alemşahlı Mazlum Ağa-Uslu), Ödemiş/Birgi delegesi Salih Vecdi Bey (Can), Ödemiş/Birgi delegesi İsmail Hakkı Efendi(Saraçzade), Ödemiş delegesi İbrahim Ethem Efendi (Müderris), Ödemiş delegesi Ali Efendi, Ödemiş Kaymakçı delegesi Mehmet Ağa (Çaylı-Şakiroğlu), Ödemiş/Bozdağ Cephe delegesi Postlu Mestan Efe, Akhisar cephesi delegesi Süleyman Efendi (Müderriszade Süleyman Sami), Ayvalık Cephe delegesi Hacı Ali Bey (Hacı Ali Galip), Aydın ve Denizli delegesi Şükrü Bey (Yzb), Aydın ve Denizli delegesi Tahir Bey (Mirasçızade Yd. Sb. Ahmet Tahir), Balıkesir delegesi ve Kongre Reisi Hacim Muhitti Bey, Balıkesir Heyeti Merkeziye delegesi Akhisar Belediye Reisi Kamil Efendi, Balıkesir delegesi ve Kongre kâtibi Müfdüzade Abdülgafur Efendi (Işın) katıldı” dedi.

“ Kongrenin yapıldığı tarihi binalar büyük yangında tamamen yanmış”

Salihli Turizm Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahin,”16 Ağustos 1919 Cumartesi günü saat 15.00'de Alaşehir Kuva-i Milliye Komutanı Halil Hüseyin Paşazade Mustafa Beyin evinin Salonunda başlayan Kongre,18 Ağustos tarihinden itibaren Mütevellizâde Tevfik Beyin evinin karşısındaki Fevziye Mektebi’nde sürdürülmüştür. Alaşehir Kongresi 25 Ağustos 1919 tarihinde sona ermiştir. Kongrenin yapıldığı tarihi binalar Yunanlılar kaçarken Alaşehir'i ateşe vermeleri ile tamamen yanmıştır” dedi.




alaşehir kongresine kimler katıldı alaşehir kongresi kurtuluş savaşı alaşehir kongre alaşehir kongresinde alınan kararlar neler alaşehir kongre kuvayi milliye alaşehir kongresi alaşehir kongresi kpss alaşehir kongresi pdf alaşehir kongresi kimin öncülüğün