Türkiye’nin coğrafik yapısı bakımından, ilkim şartlarından ve toprağının bereketinden dolayı tarım sektörünün can bulduğu bir yerdir. Tarım sektörünü canlı tutabilmek, ekonomiyi de canlı tutmak anlamına gelmektedir Kırsal alanlarda yaşayan insanlar için istihdam sağladığı gibi, dışa bağımlı olmadan ülke ekonomisinde de büyük rol oynar.
Bazı görüşlere göre teknoloji, bilgi ve sanayi, ülke ekonomisinde çok daha fazla olumlu etkiye sahip olduğu yönündedir. Ancak Türkiye gibi bir ülkede tarım da en az diğerleri kadar önemli ve gerekli bir alandır.
Bir ülke gelişimi için en önemli sektörü tarımdır. Tarım ne kadar gelişir, ne kadar üretim artar, ne kadar çok istihdam ve yatırım sağlanırsa, ülke ekonomisine o kadar büyük katkı sağlar. Ürettiğini iç piyasada ve dış piyasada değerlendirebilmesi için bazı temel alt yapıların oluşması şarttır. Bunlar, toprağın kalitesini artırmak, zirai aşı ve ilaçlarla ürünün kalitesini artırabilmek, doğru ve genetiği iyi tohumlar kullanmak gibi sıralayabiliriz.
Ekonomide Tarım Sektörü Katkısı
Ülke ekonomisinde tek başına yetişmesinin yeterli olmadığı gibi, beraberinde piyasa ve dövizinde tarım sektörünü canlı tutmakta oldukça önem içerdiği görülmektedir.
Yetiştirilen ürün, insan hayatı için ne kadar önemliyse, bir ülkenin bunu yetiştirmesi de ülke ekonomisi için o kadar önemlidir. Dışardan alınan herhangi bir gıdayla, Türkiye topraklarında yetişen bir gıda arasında çok belirgin lezzet ve kalite farkları var. Türkiye’nin toprak, iklim şartları, Anadolu’da yıllardır yapılan çiftçilik tecrübesi bu farkı yaratan en önemli unsurdur.
Ayrıca herhangi bir nedenle, savaş, dış ilişkilerdeki anlaşmazlıklar gibi gelişen toplumsal olaylarda, ülke halkınının beslenmesi için kendi toprağında yetiştirmek de ayrı bir önem taşımaktadır.
Türkiye’ de mevcut toprak alanının da yetiştirilen ürünler yeterli olsa dahi, gelecek zamanlarda artış gösteren nüfusa yetmeyecektir. Bunun için daha verimli ürün yetiştirmek şarttır ve bu yönde iyileştirme çalışmaları yapılmaktadır.
Anadolu’ nun her bir karış toprağının verimliliği sayesinde dünyada kendine yetebilen ve ithalat yapabilen bir konumdayız. Birçok bitkisel ve hayvansal ürün yurt dışına satılarak Ülke ekonomisine ciddi bir kar sağlamaktadır. Ülkenin en verimli alanları betonlaşmadığı sürece yine insan sağlığı ve ülke ekonomisine büyük ölçüde yarar sağlamaya devam edecektir.